Hlavní obsah
Názory a úvahy

Je válka nezbytnou součástí vývoje lidstva?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Touha po nadvládě je základním rysem naší povahy, a i když všichni víme a cítíme, že jsou konflikty a války kontraproduktivní a škodí našim vlastním zájmům, přesto se stávají součástí našich životů.

Článek

Pokud se na problém podíváme z nadhledu, vidíme, jak nás válka ničí. S technologickým pokrokem, kterého jsme dosáhli, bychom mohli vybudovat pro všechny ráj na zemi, ale my děláme pravý opak: necháme se vtahovat do dalších válek a konfliktů a vytváříme utrpení a bolest.

Příčinou všech válek je nezvládnuté lidské ego, které nás staví proti sobě a nutí nás k neustálému soupeření a válčení. Vytváříme mezi sebou vztahy, ve kterých se válka stává stále více nevyhnutelnou.

Kdy nastane alespoň trochu klid a mír?

Tehdy, až se začneme rozvíjet díky správné formě vzdělání, které nás povede k porozumění toho, kdo a co jsme, co je příroda, jak příroda funguje, vyvíjí se a jak s ní být v rovnováze. Teprve potom dojdeme do stavu, že začneme válku nenávidět a pak objevíme věčný stav míru a pokoje.

Jádrem této výchovy musí být láska k lidem, k sobě navzájem. Soupeření a válčení jsou v nás sice zakořeněné, ale když se budeme učit, jak si projevovat lásku, tento válečnický sklon překonáme.

Láska může zvítězit nad nenávistí a naši vrozenou tendencí k zápolení a touhou po nadvládě, protože láska je mnohem silnější. Láska je síla, která když zaplní vztahy mezi námi, může porazit naši touhu k válčení. K tomu je však zapotřebí, abychom si vypěstovali, rozvíjeli a realizovali opačnou touhu, aby nás podrobila a ovládla láska.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz