Hlavní obsah
Zdraví

Seriálová koniotomie místo záklonu hlavy? Chce to smysl pro humor než tumor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: S laskavým svolením společnosti Bexamed

Ilustrační foto

Navádět diváky ve vlastně osvětovém, jinak ne vůbec špatném, televizním seriálu Smysl pro tumor ke koniotomii to chce opravdu fištrón.

Článek

Velkou příležitost ukázat masové veřejnosti, jak snadno se může stát ve sportu život ohrožující průšvih a současně jak snadno můžeme takovému člověku pomoci, promarnili filmaři v jednom z dílů televizního seriálu Smysl pro tumor. Co se dá dělat, strkat někomu propisku do krku je přece akčnější, než mu jednoduše zaklonit hlavu.

Na seriál Smysl pro tumor kouká v těchto týdnech celá země. Sledovanost má velkou, a i já jsem projel na webovém rozhraní všechny zatím dostupné díly celkem dobře jsem se bavil. Co mě ale nebavilo, bylo poskytnutí první pomoci hlavním hrdinou při ragbyovém utkání. A ještě si to nechat posvětit od posádky záchranné služby. To mi profesní čest nedá, abych se nepokusil uvést věci z televizní fixe na pravou míru.

Rychlá první pomoc - zakloň hlavu

To, že se při sportovním zápolení dva lidé srazí, je normální a poměrně časté. Poměrně častý je i problém, kdy jeden z účastníků takového karambolu zůstane bezvládně ležet na zemi, upadne do bezvědomí a přestane dýchat. Fotbalisté i jiní účastníci kolektivních sportů by mohli vyprávět, že něco takového už ve svém životě minimálně viděli.

V každém laickém kurzu první pomoci, v prvním ročníku všech zdravotnických studií a snad i úplně kdekoli jinde, kde se v současnosti učí první pomoc se dozvíte, že v takovéto situaci je postup jednoduchý, daný a funkční. Tedy zaklonit hlavu a pacient se rozdýchá, protože záklonem hlavy se uvolní dýchací cesty. A pokud se nerozdýchá, začnete resuscitovat, nebo minimálně stlačovat hrudník. A až přijede ona zmiňovaná záchranka, pokud ji tedy zavoláte, řekne vám právem „dobrá práce“.

Výjimečný zákrok i pro lékaře v terénu

Koniotomie (od známější tracheotomie se liší místem řezu) je oproti tomu vysoce specializovaný zákrok, který se i v terénu a praxi záchranné služby provádí opravdu ve zcela výjimečných situacích, mezi které opravdu nemůžeme řadit bezvědomí po srážce dvou sportovců. Tolik si dovolím konstatovat z pozice lektora první pomoci s více než dvacetiletou praxí a profesního zdravotníka.

Takže milý čtenáři. Při bezvědomí svého kamaráda mu opatrně zakloňte hlavu, zkontrolujte, zda dýchá, pokud ne, zavolejte záchrannou službu a začněte stlačovat hrudník. Tím mu totiž můžete opravdu zachránit život. V případě propiskového dobrodružství hrozí, že způsobíte masivní krvácení, které se už nemusí podařit zastavit. A to vážně nechcete.

Pro jistotu jedno tísňové číslo do paměti

P.S. Číslo na záchranku je 155. Tam to zvedne profík, který poradí, navede, uklidní a pomůže. To jen pro jistotu.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz