Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Velké technické průkazy skončily. Prodej staršího auta se zkomplikoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michael Tajpi

Od ledna 2024 skončilo vydávání velkých technických průkazů. Na první pohled radostná novina, na ten druhý se mohou dít podivuhodné věci.

Článek

Digitalizace státní správy je nepochybně správná věc, někdy člověku ale připadá, že se děje bez ohledu na lidi, kterých se týká. Mezi takové případy bych nově řadil zrušení velkých technických průkazů, neboť v nových malých průkazech, řada údajů není uvedena. Při běžném provozu to až takový problém nebude, ale co se začne dít, až si po letech člověk vzpomene, že chce auto prodat, nebo koupit?

Nově jeden doklad a nutné internetové registry

Ministerstvo dopravy informovalo o rušení velkých technických průkazů ve své zprávě z února 2023. Informace nesla titulek „Jeden doklad na místo dvou“. Po uvedení do praxe bych navrhoval úpravu: Nově jeden doklad a nejméně jeden výpis z internetu". Jinak se totiž k řadě informací nově nedostanete.

Co bývalo zapsáno ve velkém technickém průkazu, bude nově dostupné na Portálu občana, respektive na Portálu dopravy. Do těchto kartoték se můžete podívat pouze tehdy, pokud máte přístupové údaje. Tedy nějakou formu digitální identity. Využít můžete také www.dataovozidlech.cz, kam nepotřebujete elektronickou identitu.

V lednu 2024 vstoupila v platnost novela zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích, která říká, že kdo si zaregistruje nové nebo ojeté vozidlo po 1.1.2024, již nedostane velkých technický průkaz. Úřad oproti tomu vydává inovovaný malý technický průkaz. Ten sice nabídne proti minulosti více uvedených položek, některé podstatné však budou chybět.

Co neobsahuje nový malý technický průkaz:

  • kompletní technické údaje o vozidle
  • záznamy o provedených prohlídkách technické kontroly
  • záznamy o předchozích majitelích vozidla
  • záznamy o dodatečných úpravách vozidla, jako instalace tažného zařízení, LPG apod.
  • Povolené rozměry pneumatik a kol

Pro získání výše uvedených údajů se musíte přihlásit do státních datových systémů, jako je Portál občana, Portál dopravy nebo Dataovozidlech.cz. Protože každý potenciální kupující bude chtít vědět maximum o vozidle, za které má platit. A ani jediný z těchto systémů neobsahuje všechny údaje o historii vozidla.

Vidím jen svá vozidla, už ne manželku

V systémech s nutnou elektronickou identitou vidí každý v přehledech jen vozidla, která jsou vedena přímo na něj. A vidí tam i vozidla, která vlastnil. Takže pokud se v rodině o provoz automobilů stará například manžel, tak v případě prodeje vozu manželky, si i tato bude muset zřítit přístupy do výše uvedených portálů. V databázi dataovozidlech.cz, která je přístupná volně, ale jeden zásadní údaj chybí.

V novém malém technickém průkazu jsou zobrazeny tyto údaje:

registrační značka vozidla, datum první registrace vozidla v ČR, provozovatel vozidla, adresa pobytu / sídlo, vlastník vozidla, adresa pobytu / sídlo, tovární značka, typ, varianta, verze, obchodní označení, identifikační číslo vozidla (VIN), druh vozidla, číslo schválení typu, hmotnost (největší technicky přípustná, povolená, provozní, soupravy), zdvihový objem, palivo, max. Výkon, počet míst k sezení / k stání, poměr výkon/hmotnost, nejvyšší rychlost, emisní limit č., kombinovaná spotřeba paliva, povolená hmotnost přívěsu, kategorie vozidla, platnost do, jiné záznamy.

Jak získám informace o vozidle od prodávajícího?

Mám-li digitální identitu zřízenou, nemusí mi to být nic platné. Co když budu chtít ojeté auto koupit? Sejdu se s prodávajícím u počítače, on se přihlásí přes svou identitu do Portálu dopravy a tam mi bude ukazovat nějaké údaje?

Ano, mohu použít www.dataovozidlech.cz, ale ani tam nenaleznu jednu z nejdůležitějších informací. Ta se totiž nenachází nikde. Víte, která to je?

Anketa

Co si myslíte o zrušení velkých technických průkazů?
Nic se nemělo měnit, stávající systém byl vyhovující
93,2 %
Současné nové řešení je v pořádku, detaily se vypilují
3,4 %
Vhodnější bylo zřídit nezávislý portál se všemi údaji o vozidlech, kam by dával souhlas se zobrazením údajů vlastník vozidla
3,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 29854 čtenářů.

Zdroje:

Ministerstvo dopravy

Méně byrokracie pro řidiče. To přinese novela zákona o podmínkách provozu vozidel

Cebia

Změny technických průkazů pro rok 2024

https://www.cebia.cz/novinky/rady-a-tipy/zmeny-technickych-prukazu-pro-rok-2024

Data o vozidlech

https://www.dataovozidlech.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz