Hlavní obsah
Finance

Když se usměje štěstěna aneb přehled největších českých loterijních výher

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia

Loterie, sázení na sportovní utkání a mnohé další. Co je pro jedny nebezpečným zlozvykem, může být pro druhé při dodržení zásad zdravého hazardu naopak ohromnou zábavou. Dnes se podíváme na ty největší výhry v loteriích u nás.

Článek

Rekordní výhry přinesl Eurojackpot

Miliarda je číslo, které už samo o sobě nese punc neskutečné hodnoty. Své o tom ví muž z Pardubicka, který dodnes drží neuvěřitelný rekord. Psal se rok 2015, konkrétně 15. květen, když jeden ze sázkařů získal parádní výhru 2 466 000 000 korun.

Jednalo se o výhru Eurojackpot z mezinárodní soutěže společnosti Sazka. V tom je poměrně běžné, že se díky velkému zájmu mohou částky vyšplhat do celých miliard. Ačkoliv tento anonymní výherce dodnes drží český rekord, v rámci Eurojackpotu se jedná až o pátou nejvyšší výhru. Prvenství drží výhra 2,942 miliardy v případě dánského občana v polovině roku 2022.

Vyhrát se dají i miliardy

Kdo by čekal propad do mnohem střízlivějších částek, je na omylu. Dokonce nemusíme jít ani příliš daleko do minulosti, protože další česká rekordní trefa padla v červnu 2019. Tento šťastlivec se zařadil na druhé místo, když si přišel na neskutečných 1 412 000 000 korun.

Vtipné přitom je, že se jednalo znovu o loterii Eurojackpot, ale také o období, během kterého byly od daně osvobozeny příjmy z loterijních her. Proto tak připadla výhercům opravdu celá částka! A to je ohromný rozdíl. Uvažte sami, kolik je 15% daň ze stovek milionů korun?

Jaké jsou rekordní výhry z českých loterií?

Co se týče největší české loterijní výhry z domácí soutěže, je to o poznání menší částka. Asi nikoho z nás by však vidina několika set milionů korun dokázala urazit. Tentokrát šlo o velice příjemnou výhru 399 900 000 korun pro neznámou osobu na Chrudimsku. V rámci slosování tradiční soutěže Sportka se povedlo trefit přesnou kombinaci čísel, což je sám o sobě výborný počin.

Sportka přitom má hlavně tu výhodu, že rozhodně nepatří mezi soutěže, kde je nutné investovat vysoké částky. Sportovní kurzovní sázení například prudce ovlivňuje vložená částka, která se umocňuje násobičem kurzů. Zde je ale jednotná cena podle rozsahu tipu, přičemž výhry jsou astronomické.

Jen pro zajímavost… Ve Sportce se u nás sází již od roku 1957. Pokud byste se rádi dozvěděli nějaké další kuriozity z její historie, tak doporučujeme web encyklopediehazardu.cz, který také posloužil jako inspirace pro tento článek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz