Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bramborové brigády, pracovní soboty a zubní prohlídky. Události, které dnešní školáci už nezažijí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Pamatujete si na legendární seriál Škola, základ života? Tento kultovní film žije dodnes, ale jedno je jiné. Styl výuky, který dříve žáci zažívali. Mnoho věcí se za poslední desetiletí skutečně změnilo a dnešní studenti ani neví, co to znamená.

Článek

Když do školy chodily naše maminky, bylo to na zcela jiné úrovni. A tím není myšlena výuka, ale především aktivity, které studenti na půdě této důležité instituce zažívali. Na začátku školního roku studenti zažívali takzvané bramborové brigády, a to byla skutečně příjemnější stránka začátku školního roku. V rámci výpomoci rolnickým družstvům dříve chodili žáci a studenti jako levná pracovní síla pomáhat na pole, kde sbírali brambory, rybíz, jahody a vše, co bylo třeba. Paradoxem bylo, že děti za to nedostaly žádné peníze, ale tato práce je bavila. Nemusely se totiž učit a sedět v lavicích.

Prvomájové pochody nebo pionýrské oddíly

Chybět nemohou ani prvomájové pochody, které sloužily a fungovaly jako taková oslava pracujících lidí. Bylo to povinné pochodování před tribunami, kde stáli papaláši, které nikdo neměl rád. Akce však nebyla jen o tom, že projdeme před tribunou, ale díky tomu se účastnilo i mnoho zajímavých doprovodných akcích, které během roku vůbec k mání nebyly. Celá akce se konala v přírodě, takže byl čas užívat si zábavu, opékání buřtů, stolní hry a různé bojové úkoly.

Kdo by si nepamatoval na povinné organizování mládeže pomocí pionýrských oddílů? Komunisté si na tom hodně zakládali a v dnešních normách by něco takového rozhodně neprošlo. Kromě sportovních aktivit byly děti nuceny se vzdělávat v oblasti kultury, historie, domácích prací a povinné výuce. Zároveň bylo žádoucí, aby se děti naučily pomáhat starým a nemohoucím lidem, kteří jejich péči potřebují. Symbolem byla pěticípá hvězda, kterou však nikdo nechtěl nosit ani se s ní pyšnit.

Zubař i očkování rovnou ve třídě

Jednou za půl roku dojdeme k zubaři a máme klid. Ale sehnat toho správného zubaře může být v dnešní době pěkný problém. V dřívějších dobách rodiče tyto starosti neměli a do školy přišel jednou za čas zubař, který celou třídu povinně ošetřil. Nevýhodou bylo, že na děti byl vyvinutý velký stres a nikdo se jich neptal, zda se bojí či nikoliv. Pokud bylo třeba plombovat nebo trhat, zubař tak učinil a na svolení nečekal. Stejně tak se očkovalo přímo ve školách a nikdo se nebál žádné vedlejší reakce. Dnes je to nemyslitelné, a to je jedině dobře.

Dobrá svačina je základem pro správné vzdělávání. Ale každý si nosí svůj oblíbený pokrm do školy sám. Co ale bylo dříve, to dnes vůbec nechápeme. Pohár teplého mléka, k tomu suchý rohlík a bylo o zábavu postaráno. Tomu se říkalo mléčné svačiny, které si školáci mohli koupit za korunu ve všech školních jídelnách. Dnes si neumíme představit, že by samotný rohlík mohl stát korunu, a ještě k tomu dostat pohár mléka. Nyní ve školách nalezneme různé automaty nejen na sladkosti, ale na ony zmiňované mléčné výrobky. Ale co si budeme povídat, o nejzdravější svačinu se rozhodně nejednalo.

Zdroje: autorský text, vlastní dotazování autorky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz