Hlavní obsah
Lidé a společnost

Martin Zounar jako dítě bojoval o život, v dospělosti přišel kvůli dluhům o domov i práci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: Show Jana Krause, FTV Prima, CC BY 3.0, Wikimedia Commons

Všichni mu předpovídali zářivou budoucnost u filmu, ale jemu to nestačilo. Chtěl rychle zbohatnout, a tak se pustil do podnikání. Když přišly potíže, začal je zapíjet alkoholem a zběsile se přejídat. Z dluhů se několik let nemohl dostat.

Článek

Martin Zounar je ikonou českého herectví, který ale neměl vždy na růžích ustláno. Narodil se do herecké rodiny a jeho otec byl Miroslav Zounar, kterého diváci zbožňovali jako předsedu JZD z báječného komediálního cyklu Slunce, seno… Martinovo dětství bylo poznamenáno vážnou nehodou, díky které jeho život visel na vlásku. Jako osmiletý kluk najel v zimě na bobech do ostnatého drátu. Tehdy utrpěl obrovskou tržnou ránu v obličeji a stačilo jen pár centimetrů a mohl přijít i oko. Jizva, která mu zůstala, však jeho budoucí kariéru naštěstí neohrozila.

Hned po základní škole si to nadějný mladík zamířil na konzervatoř, kam ho ale vzali až napodruhé. Jen o tři roky později pak dostal svou prví roli ve filmu a krátce po maturitě začal hostovat v Národním divadle. Poprvé jsme ho na televizních obrazovkách mohli vidět v roce 1986, když si zahrál v oblíbeném seriálu Bylo nás šest. Když pak jen o dva roky později dostal hlavní roli v cyklu Chlapci a chlapi, bylo nad slunce jasnější, že se rodí nová herecká hvězda. Natáčení z vojenského prostředí mu však nepřineslo pouze slávu, ale i horké chvíle. On sám šel totiž na vojnu hned poté, co tento cyklus vznikl. A ještě než běžel v televizi, promítal se vojákům na jejich posádkách.

Herectví mu nestačilo a chtěl zkusit podnikání

Martin Zounar šel skutečně z role do role a zdálo se, že ho čekají samé krásné chvíle. Jenže jak už to bývá zvykem, i on v životě mnohokrát spadl na dno, ale zároveň se dokázal postavit zpět na nohy. Jenže ani slibně rozjetá kariéra herce nepřesvědčila, že by se měl držet profese, ve které se mu tak dařilo. Po roce 1989 chtěl vydělat pořádný balík peněz a stát se nezávislým, a tak odešel z divadla a rozhodl se podnikat. Vybudoval vlastní dabingové studio a zpočátku se mu velmi dobře dařilo. Firmy mu ale po čase přestaly platit a herec se dostal do problémů.

Když nesplácel své závazky, dostal se na zničující cestu do pekla. Začal dostávat výhružné dopisy, telefonáty, a to vše na denní bázi. Anonymy mu chodily domů i k jeho rodině. Občas našel před domem i auto s propíchanými pneumatikami. Přestože tehdy studio zavřel a dluhy stále narůstaly, vrhl se bezhlavě do dalšího projektu. Otevřel si restauraci, ale ani ta mu nevynášela tolik, co by potřeboval. Z této situace byl psychicky na dně a problémy začal řešit alkoholem. Kvůli dluhům přišel o milovanou chalupu v Bílém Újezdu.

Vrátil se k herectví a splatil všechny dluhy

Nakonec mu nezbývalo nic jiného než se vrátit k herectví. Bral doslova každou roli a postupně se mu podařilo splatit všechny dluhy. Bohužel za to ale zaplatil svým soukromým životem. Manželka, se kterou měl dceru, ho po třinácti letech života opustila. Zůstali ale přáteli. Dnes herec exceluje v oblíbeném seriálu Ordinace v růžové zahradě 2, ve kterém hraje postavu Boba Švarce. A protože diváci jeho postavu milují, je součástí tohoto projektu již patnáct let. Před nedávnou dobou se navíc svěřil do rukou odborníka a začal se více hýbat a cvičit. Netrvalo dlouho a byly vidět první výsledky. Zhubl přes 20 kilo, možná i proto, že značná nadváha ohrožovala jeho zdraví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz