Hlavní obsah
Lidé a společnost

Úspěšný podnikatel a obdivovatel Hitlera. Henry Ford dokázal udělat automobily dostupné pro všechny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

V roce 1902 navrhl Henry Ford (vpravo vedle vozu) dva závodní vozy. S tímto vozem, pojmenovaným 999, vytvořil jezdec Barney Oldfield (vlevo) rychlostní rekord.

Henry Ford, známý americký průmyslník, je často oslavován pro svůj průkopnický přínos automobilovému průmyslu. Fordova novátorská vize a podnikatelský talent způsobily revoluci v dopravě a zpřístupnily automobily široké veřejnosti.

Článek

Je však důležité si uvědomit, že Fordův odkaz je také pošpiněn jeho kontroverzním obdivem k Adolfu Hitlerovi. Cílem tohoto článku je prozkoumat dvojí aspekty Fordova života, zaměřit se na jeho významné úspěchy při zpřístupňování automobilů a zároveň se zabývat znepokojivými aspekty jeho osobního přesvědčení.

Vizionářský průmyslník

Henry Ford byl americký průmyslník a magnát, zakladatel automobilky Ford a hlavní tvůrce technologie výrobní linky pro sériovou výrobu. Nestal se podle představ svého otce farmářem a v šestnácti letech odešel z domu. Zkusil štěstí v Detroitu, kde se u firem James Flower & Bros a Detroit Dry Dock vyučil zámečníkem. Po vyučení nastoupil do firmy Westinghouse jako opravář parních strojů a v roce 1891 získal dobré místo ve firmě Thomase Alva Edisona, kde se pak vypracoval do pozice hlavního inženýra. Nejvýznamnějším úspěchem Henryho Forda bylo uvedení automobilu model T, který způsobil revoluci v dopravním průmyslu. Díky svým inovativním metodám výroby na montážní lince Ford snížil výrobní náklady a učinil automobily dostupnějšími. Model T, představený v roce 1908, se stal symbolem americké inovace a mobility a umožnil rodinám střední třídy vlastnit automobily a zažít nově objevenou svobodu cestování.

Dostupné automobily

Fordovo zavedení montážní linky a techniky hromadné výroby sehrálo klíčovou roli v tom, že se automobily staly dostupnými pro širší veřejnost. Zefektivněním výrobního procesu a zkrácením doby výroby Ford výrazně snížil náklady na automobily. Cenová dostupnost modelu T otevřela příležitosti pro nespočet jednotlivců a změnila způsob, jakým lidé žili, pracovali a cestovali. V roce 1914 se rozhodl zvýšit mzdu na pět dolarů denně, což bylo dvakrát více než u ostatních zaměstnavatelů stejného odvětví. Později také zkrátil pracovní směny z devíti na osm hodin denně a dokonce zavedl pětidenní pracovní týden. Vytvořil tak pracovní podmínky, které se ve 20. století postupem času staly běžnými.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Nejúspěšnějším vozem společnosti Ford v prvních letech její existence byl model T. Vyráběl se dvě desetiletí a nakonec sjel z montážních linek v 15 milionech kusů v různých variantách od roku 1908, kdy debutoval. Ikonický vůz, který postavil Ameriku „na kola“, si nakonec udržel celosvětové prvenství v počtu vyrobených a prodaných kusů po celé půlstoletí. Na obrázku jsou některé jeho verze z různých období výroby.

Obdivoval Hitlera

Osobní přesvědčení Henryho Forda a jeho obdiv k Adolfu Hitlerovi vyvolávají navzdory jeho úspěchům v automobilovém průmyslu značné obavy. Fordovy antisemitské názory byly dobře zdokumentovány a jeho spisy a projevy propagovaly škodlivé stereotypy a konspirační teorie zaměřené proti židovským komunitám. Jeho publikace Mezinárodní Žid podněcovala předsudky a přispívala k šíření antisemitismu v jeho době. Přestože obdiv Henryho Forda k Hitlerovi a jeho antisemitské přesvědčení jsou hluboce znepokojující, je nezbytné hodnotit jeho přínos k dostupnosti automobilů odděleně. Fordův vliv na automobilový průmysl a dostupnost automobilů by neměl být odmítán. Je však zásadní uznat a odsoudit jeho škodlivé ideologie a zdůraznit význam přijetí inkluzivity a podpory tolerance v naší společnosti.

Závěrem…

Úloha Henryho Forda při zpřístupňování automobilů masám je nepochybně významná. Jeho inovativní výrobní metody a zavedení modelu T změnily automobilový průmysl a umožnily nespočtu lidí nově nabytou mobilitu. Je však důležité uznat a odsoudit jeho znepokojivé osobní názory, zejména jeho obdiv k Adolfu Hitlerovi a šíření antisemitismu. Oddělením Fordových úspěchů od jeho škodlivých ideologií můžeme uznat dopad jeho přínosu k dostupnosti automobilů a zároveň posílit význam tolerance a inkluzivity při utváření lepší budoucnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz