Hlavní obsah
Cestování

V Jihočínském moři byla objevena loď z 2. světové války. Sestřelena byla americkou armádou omylem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Poblíž filipínských poloostrovů byl objeven vrak japonské transportní lodi, která se potopila v roce 1942 s více než 1000 spojeneckými válečnými zajatci na palubě. Jak bylo zjištěno, za její nehodu mohla americká armáda, která ji sestřelila omylem.

Článek

V hlubokých vodách Jihočínského moře byl před nedávnou dobou objeven vrak japonské transportní lodi Montevideo Maru, která se potopila přibližně v období druhé světové války a na jejíž palubě zahynulo mnoho spojeneckých válečných zajatců. Jak uvedlo několik historiků, kteří se na průzkumu této lodi podílí, na palubě bylo nalezeno přibližně 1000 těl. Jak se dále v dokumentu uvádí, údajně bylo nalezeno i několik skříněk s municí, která právě pochází ze světové války.

Za potopení může Amerika

Loď byla podle dostupných informací potopena v roce 1942 torpédy z americké ponorky, která si neuvědomila, že tato loď převáží zajatce. Mezi mrtvými byli nalezeni Australané, což z potopení učinilo nejsmrtelnější námořní událost v historii této země. Objev z minulého týdne byl vyvrcholením desetiletí trvajícího úsilí, neboť někteří z lidí na palubě byli potomky těch, kteří se při potopení utopili.

Společnost Silentworld koordinovala poslední expedici s podporou australského ministerstva obrany, nizozemské firmy Fugro, která pro pátrání dodala loď a vybavení, a společnosti Rabaul and Montevideo Maru Society, která spravuje internetové stránky pro příbuzné obětí katastrofy. Jak někteří z výzkumných pracovníků uvedli, na celém projektu pracovali více než 5 let. Jejich výzkum zúžil místo potopení na oblast mořského dna.

Pátrání bylo opravdu náročné, teprve 18. dubna, po 12 dnech pátrání, lokalizovali historici vrak v hloubce asi 4 000 metrů v části Jihočínského moře kontrolovaného Filipínami, asi 110 km severozápadně od Luzonu. Jeden z historiků uvedl, že potápěči byli schopni potvrdit, že se jedná o vrak lodi Montevideo Maru, a to porovnáním sonarových snímků z AUV s plány lodi.

Japonský transport

Montevideo Maru byla spuštěna na vodu soukromou japonskou lodní společností v roce 1926 a přepravovala cestující a náklad do Jižní Ameriky a zpět. Během druhé světové války ji však zabavilo japonské císařské námořnictvo. V červnu 1942 naložila 1054 válečných zajatců v Rabaulu, dříve hlavním městě australského území Nové Guineje, které mezitím padlo do rukou invazních japonských sil. Většinu zajatců tvořili obyvatelé Austrálie, včetně asi 850 vojáků, námořníků a letců, kteří bojovali při obraně Nové Guineje. Dne 30. června 1942 byla loď Montevideo Maru na cestě k čínskému ostrovu Hainan, který byl v té době okupován Japonci, když ji zpozorovala americká ponorka USS Sturgeon. Následujícího dne před svítáním, aniž by věděla, že loď převáží válečné zajatce, vypálila Sturgeon na Montevideo Maru čtyři torpéda, z nichž nejméně jedno ji zasáhlo a způsobilo, že loď nabrala vodu; o 11 minut později se potopila a vzala s sebou většinu lidí na palubě.

Loď se stala válečným hrobem

Loď je válečným hrobem a její narušení se neplánuje. Mullen doufá, že její extrémní hloubka pomůže udržet ji v bezpečí. Objev přivítala také australská vláda a zástupci australské armády. Jak uvedl sir Muller, jedem z aktivních účastníků na pátracích akcí, celé úsilí vynaložené na nalezení vraku odráží, jak si živí stále velmi váží mrtvých. Podle něho se jen málokdy vidí taková snaha o nalezení nejen spravedlnosti, ale také klidu na duši pro pozůstalé příbuzné, kteří o této katastrofě vědí a chtěli by tak mít alespoň částečnou jistotu, že jejich rodina zemřela na hladině japonského moře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz