Hlavní obsah

Básník a student, střelci, které zná celý svět kvůli hrůzným činům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

O hrůzných činech, které se dějí v České republice i jejím okolí, by se mělo informovat. Není to však nic obdivuhodného, proto by tito lidé neměli být propíráni v médiích, aby se z nich staly celebrity.

Článek

Ve středu 15. 5. 2024 obletěla celý svět zpráva, že premiéra Slovenské republiky Roberta Fica někdo postřelil. Útočníka okamžitě chytili, protože z davu, ze kterého střílel, by bez povšimnutí neutekl. Tato informace by celému světu určitě stačila a všechny by zajímalo, jak na tom je pan premiér. Jenže to by pro média nebylo dostatečně čtivé / koukatelné, proto hned začali se sestavováním mediálního obrazu o člověku, který tento hrůzný čin způsobil. Básníka, kterého by nikdo neznal, zná celý svět a ze dne na den se z něj stala celebrita.

Odpůrci pana premiéra Fica začnou střelce „uctívat“ a budou další pokusy o to, jak se zviditelnit i jen hloupými výhružkami, které se budou probírat v médiích. Stejně jak to bylo při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, která byla 21. 12. 2023. Tato katastrofa stála život 14 lidí na FF a dvou lidí v Klánovickém lese. Tenkrát se na Facebooku snažilo zviditelnit několik lidí, kteří okamžitě začali psát statusy, že udělají to samé. Přitom chtěli jenom pozornost policie, která z pochopitelných důvodů hned začala pátrat po pisálkovi, který status zveřejnil a začalo se to propírat i v médiích.

Za úplně největší chybu, by se dalo považovat, že některá média mají pořady, kde přímo rozebírají trestné a hrůzné činy. Tomu by se dal říkat návod na spáchání takového činu. Proto by bylo nejlepší úplné embargo, neříkat veřejnosti, kdo je útočník a nedělat z útočníků známé lidi.

Tento článek je na zamyšlení a měla by se zamyslet hlavně média, zda je nutné vyzdvihovat lidi, kteří páchají zlo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz