Hlavní obsah
Lidé a společnost

Fenomenální zpěvák a herec Václav Neckář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Autor: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0. DEED

Václav Neckář a jeho bratr Jan Neckář při vystupování s kapelou Bacily

Václav Neckář vstoupil na Českém slavíkovi 2023 do síně slávy. Znáte jeho nejznámější písničky i filmy, ve kterých hrál? Společně si připomeneme jeho mládí i současný život.

Článek

Václav Neckář se narodil 23. října 1943 v Praze. Už na základní škole měl rád zpěv, což mu vydrželo přes 70 let. Ve svých devatenácti letech roku 1962 si oblíbil i herectví a začal hrát v nynějším Městském divadle v Mostě. O dva roky později hrál v písničkovém divadélku Alfa a v roce 1965 začal účinkovat v Divadle Rokoko. V roce 1968 vznikla skupina Golden Kids, kde účinkoval společně s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou. Tato skupina však vydržela jen do roku 1970 a poté se rozpadla kvůli neshodám členů. Poté se všichni tři vydali na sólovou dráhu.

Nejznámější filmy:

Václav Neckář se proslavil ve filmu Ostře sledované vlaky (1966). Mnoho dětí i dospělých si jej pamatuje hlavně z pohádky Šíleně smutná princezna (1968), kde hrál po boku již zmiňované H. Vondráčkové. Dále hrál v méně známých filmech jako Skřivánci na niti (1969), Plaváček (1986) nebo Dvojčata (1988). Jeho doposud poslední role byla ve filmu Ach, ta láska nebeská (2020), který byl natočený k osmdesátým narozeninám zpěvačky Evy Pilarové, která několik měsíců po dotočení této komedie odešla do hudebního nebe.

Nejznámější písně:

Písní má tento skvělý zpěvák stovky. Mezi nejznámější patří písnička z filmu Pelíšky (1999) - Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě nebo písnička Znala panna pána z filmu Jak utopit doktora Mráčka (1974), ale písní k filmům má více. Další jeho písně z těch starších, ale stále neoposlouchaných jsou například Čaroděj Dobroděj, Chci tě líbat, Lékořice, Massachusetts, Mýdlový princ nebo Znám jednu starou zahradu. Jeho nové písně jsou Půlnoční, Snílek nebo ta nejnovější Andělé strážní, kterou zpíval i na Českém slavíkovi.

Současnost:

Václav Neckář měl v roce 2002 mozkovou mrtvici a od té doby má zdravotní problémy. Asi nejvíce viditelný problém je pomalá mluva, která jej doprovází doposud. I přes všechny těžkosti, které jej v životě potkaly, stále zpívá. V pátek 24. 11. 2023 byl v Českém slavíkovi uveden do síně slávy a bylo vidět, že z toho byl Václav Neckář nesvůj a nečekal to. Dojemná byla situace, když mu sošku přišla předat jeho dlouholetá kamarádka z Golden Kids Marta Kubišová.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Jan Neckář

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz