Hlavní obsah
Umění a zábava

Sociální experiment v podobě reality show Big Brother

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Konstantin Iliev, acting as a representative of TV Nova s.r.o. / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 DEED

13. 11. 2023 začala dlouho očekávaná reality show Big Brother

Sociální experiment Big Brother začal 13. 11. na Voyo, v televizi jej diváci pak viděli o den později 14. 11. Na reality show, která se vysílá každý den večer, se můžou příznivci dívat na Nova Fun.

Článek

Reality show Big Brother byla v Česku poprvé představena v roce 2005, tehdy v luxusní vile v Praze bylo 17 účinkujících a vítězem se stal David Šín s přezdívkou Shrek.

Nyní o 18 let později začíná druhá řada reality show, která je však stejná pouze názvem. Tvůrci dali dohromady dva pořady, jedním je Farma a tím druhým Vyvolení nebo také Big Brother. Zatímco Vyvolení začali v roce 2005 a s přestávkou se v televizi drželi do roku 2013, Big Brother začal i skončil v roce 2005.

Dnešní podoba této reality show by se však v televizi uchytit mohla. Nejedná se totiž jen o pozorování lidí, kteří si žijí v blahobytu a nic jim nechybí. 16 jedinců, kteří jsou v mnoha ohledech originální (pro některé až zvláštní), jsou rozdělení do dvou skupin po osmi. První skupina bude týden žít ve vile a druhá jako trampové ve vymezeném prostoru na zahradě, který je ohraničený dřevěným plotem. Účastníci sociálního experimentu mají v místě jejich týdenního pobytu karimatky, spacáky a ohřívají se u ohně. Zda se v příštích dnech a týdnech bude osazenstvo prohazovat, to ukážou až další díly.

Co to je sociální experiment a proč se tak označuje Big Brother?

Sociální experiment není nový pojem. Už v druhé polovině 20. století bylo několik experimentů, které se zapsaly do podvědomí lidí. Byly to například Milgramův experiment nebo Stanfordský experiment. Oba zmíněné pokusy ukazují, jak se lidé dokáží přizpůsobit či je dokonce dokáže ovládnout pocit moci natolik, že si přestanou uvědomovat, kdo jsou.

U pořadu Big Brother bude zajímavé sledovat, jak skupina trampů zvládne pobyt venku a zda skupina ve vile, bude alespoň trochu ohleduplná, nebo jim bude úplně jedno, co s těmi venku bude.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz