Hlavní obsah
Sport

Zemřel Roman Čechmánek. Na den přesně 25 let po svém nejslavnějším ligovém výstupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Se svolením z archivu hc-vsetin.cz

Zemřel Roman Čechmánek, brankář který se z obyčejného kluka vypracoval na hokejistu světové úrovně, aby ale tím obyčejným klukem stále zůstal: v dobrém i zlém.

Článek

O Čechmánkovi, kterým byl doslova symbolem nejslavnější doby vsetínského hokeje, by se toho dalo napsat hodně. Vlastně proto, že tím symbolem vsetínského hokeje a prostředí kolem něj byl skoro se vším všudy. Dokázal se u slivovice pobavit s každým, ale taky svoje vydělané peníze „po valašsku“ rozfofrovat.

Například za tak skvělé investice, jako byl nákup žlutého sporťáku Porsche Carrera GT za 16 milionů.

Což jak každý uzná, je vskutku skvělé auto pro valašské kotáry.

Že ty vydělané peníze mu moc štěstí nepřinesly se ukázalo i v jeho snahách o podnikání, které skončily krachem a podmínkou u soudu. Tak nějak to ale sedí do příběhu vsetínského hokeje s počátky v divokých devadesátkách - jen s Čechmánkem se nakonec dostaly až o dvě dekády dál.

Více jsem o valašském hokejovém „kapitalismu se sociální nadstavbou“ z devadesátek psal tady v eseji pro Vagus.cz, a Roman Čechmánek je tam jednou z postav. A protože v tomto kraji spolu souvisí všechno se vším, hořkou ironií osudu zemřel Roman Čechmánek v apartmánovém hotelu na Všemině - ano, v tom místě, které je spojeno jak s JZD Slušovice, tak s Donaldem Trumpem.

Vsetínští (a nejen vsetínští) fanoušci si ale budou pamatovat hlavně jeho vystupování na ledě: a byly to nejen skvělé brankářské zákroky, čím se Roman Čechmánek proslavil. Nebál se zapojit do šarvátek, hecovat fanoušky i tým nebo se dohadovat s rozhodčími.

A v ligovém zápase proti Plzni byl rozezlen výkonem rozhodčího Kolíska, že poté co dostal vyšší trest, složil ve středovém kruhu lapačku, vyrážečku i helmu „do komínku“ a odkráčel do šatny.

Tento legendární výstup se stal na den přesně před 25 lety, 12.11.1998.

R.I.P

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Roman Čechmánek

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz