Hlavní obsah
Názory a úvahy

Má tři syny ve věku 18, 19 a 21. Nepracují, nestudují, flákají se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Práce šlechtí, to věděli i králíci z klobouku Bob a Bobek

Jiří B. z menší obce na Prostějovsku se mi nedávno svěřil, že jeho kluci nepracují ani nestudují a na domácnost nepřispívají. Údajně je povinen je živit do 26 let. Na podporu v nezaměstnanosti prý nárok nemají.

Článek

Když jsem se Jiřího ptal, co tedy jeho synáčci celý den dělají, tak vlastně ani moc nevěděl. Ten jeden prý většinu dne prospí a o dvou dalších mi toho také mnoho neřekl, možná se styděl. Jiný syn prý dost pije. Kluky pan B. moc nevídá, protože i v 60 letech na rozdíl od nich chodí do práce a bere si přesčasy.

„Asi jste je málo řezal, pane B.,“ povídám mu. Na to smutně pravil, že nechce skončit u soudu. Prý už se to z Ameriky dostává i k nám. A mně se hned vybavil ten případ, kdy mladá žena žalovala své rodiče za to, že ji zplodili. Nebo to bylo v Británii? Čert ví, ale to je asi jedno, jelikož „tenhle průšvih“ se dnes stejně šíří půlkou civilizovaného světa. Nechci zde pátrat po tom, co je na vině, to se mohu jen domnívat a moje domněnky nejspíše spadají do kategorie „cenzurováno“. Ani zde nechci řešit, co přesně míním oním „velkým průšvihem“.

Zato bych chtěl zmínit jinou věc, která mi v souvislosti s vyprávěním pana B. rovněž vytanula na mysli. A sice jednu rodinnou tragédii z roku 2022.

V Kostelci na Hané (shodou okolností také na Prostějovsku) mladý muž brutálně zavraždil svého otce, bratra a sestru. Trojnásobná vražda byla spáchána bestiálním způsobem 29. dubna. Tehdy devětadvacetiletý Marek Protivánek během několikahodinového běsnění zasadil svým příbuzným dohromady přes 250 bodných ran.

V době činu byl již několik let nezaměstnaný a s rodinou, přestože žil ve společné domácnosti, prakticky nekomunikoval, zároveň se dlouhodobě na chodu domácnosti odmítal podílet. V minulosti byl závislý na alkoholu a členy rodiny měl i fyzicky napadnout. Až do vraždy nikdy nebyl trestně stíhaný.

Ihned po činu se přiznal a uvedl, že členové rodiny mu dlouhodobě svým chováním ubližovali, a to mimo jiné tím, že jej chtěli vystěhovat z domu. Všechny tři zavražděné nenáviděl a rodina mu prý zničila život. Soudní znalec konstatoval, že pachatel po činu lituje pouze sám sebe a během vraždění necítil žádné emoce.

Při rozhovoru s panem B. jsem tuto tragickou událost nemohl nevzpomenout, neboť vykazuje jistou podobnost životního stylu pachatele a jeho tří synů. Ti panu Jiřímu dluží nemalé peníze, protože si od něj půjčují na své potřeby a radovánky. Jiří své syny údajně v životě neuhodil, ale já bych se vůbec nedivil, kdyby tomu jednoho dne bylo obráceně, až pohár jeho trpělivosti přeteče a on jim odmítne dál půjčovat.

O volné výchově se toho zde na Seznam Médiu napsalo možná více než o čemkoliv jiném. Pan Jiří tvrdí, že své syny v duchu této výchovy na život nepřipravoval ani on, ani jeho manželka. Tak kde se stala chyba? Mladí to prý vidí u svých vrstevníků, že nic nemusejí a všechno mohou. Ovšem odkud se vzal tento nedobrý jev, na to si nebyl schopen odpovědět ani jeden z nás. To je oříšek pro někoho povolanějšího.

Anketa

Fandíte výchově bez hranic?
Ano, miluji, když mě mé dítě vychovává
1,5 %
Ne, je to tragická cesta
94,4 %
Problémy dnešního světa se nezabývám, abych se nezbláznil
4,1 %
Celkem hlasovalo 1829 čtenářů.

Zdroj:

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Trojn%C3%A1sobn%C3%A1_vra%C5%BEda_v_Kostelci_na_Han%C3%A9

https://medium.seznam.cz/clanek/emma33-kdyz-selze-americka-vychova-je-mozna-cas-zkusit-tu-africkou-43572

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz