Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bude Fiala opět kouzlit s kartami?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ian Burt - CC BY 2.0, https://www.flickr.com/photos/oddsock/14227134688

Neexistuje mnoho povolání náročnějších, než jsou pozice pečovatelů v sociálních službách. Je to enormní psychické a mnohdy i fyzické vypětí v práci, kterou dělají nejčastěji ženy.

Článek

Sám jsem si to vyzkoušel. To, co zvládnou, musím obdivovat. Přesto dostávají nedůstojný plat.

Co přitom slyší od politiků? Nepřidáme vám, nejsou peníze, musíme šetřit. Lidovecký ministr práce Jurečka zesměšňuje lidi, kteří jsou závislí na sociálních dávkách. Ministr financí Stanjura do toho tvrdí, že důchodci jsou ekonomická hrozba.

Jak vážně to vláda myslí s úsporami ukázal bývalý náměstek a kamarád ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Vysoce postavený politik ODS podle zjištění redaktorů zneužíval dům pro seniory k vlastnímu přilepšení. Škoda je v mnoha milionech korun. Není to v okolí Pavla Blažka nic nového.

Jen co Petr Fiala dokoupí další balík žlutých karet, pojede se dál.

Případ z Královéhradecké ukazuje, kde končí část peněz určená těm, kteří to potřebují. Sedm milionů na účtech podezřelé firmy je například jeden roční účet za elektřinu tohoto domova pro seniory pro víc než 150 klientů. To je hodně peněz v odvětví, které vláda škrtí.

Pracovníci jsou přetížení a nových lidí přichází málo. Pracují nad rámec svých povinností, s obrovskou odpovědností a za plat, který je jen těsně nad hranicí příjmové chudoby. Řada sociálních pracovníků začíná na minimální mzdě, která je 16 a půl tisíce čistého.

Pracovníky, klienty, jejich rodiny, a nakonec každého daňového poplatníka podobní vychytralci napojení na mafiány z vládních stran okrádají. A ministr Jurečka povýšenecky poučuje o zneužívání dávek. To je současná pravicová vládní politika v kostce.

Přitom ve vládních stranách jsou i slušní politici, kterým takové chování musí vadit. Proč stále mlčí, čeho se bojí? Proč se těch lidí nezastanou? To mně štve čím dál víc.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz