Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hříchy ministra Jurečky se sčítají už od doby, kdy nastoupil do čela resortu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Šmarda

Michal Šmarda, předseda Sociální demokracie

Jméno ministra Jurečky se skloňuje v souvislosti s hloupým mlžením o bujarém večírku. Trapné bylo především jeho rozpomínání na sled událostí toho dne. Mnohem důležitější jsou ale hříchy, které se táhnou už od doby, kdy nastoupil do úřadu.

Článek

Nad tím, jak ministr vyhodnotil 21. prosince loňského roku situaci, se můžeme pohoršovat. Pro důvěryhodnost ministra je však z mého pohledu horší, že teprve po třech týdnech přiznal barvu a za své pochybení se váhavě omluvil. Do té doby mlžil a lhal. To je trapné a hloupé. Všichni děláme chyby, kvůli tomu ale nemusíme pokládat funkce. Stačí nelhat a postavit se k problému jako chlap.

Pro mě osobně jsou důležitější pracovní selhání, která se datují ještě mnohem dál, vlastně do okamžiku, kdy nastoupil do čela resortu práce a sociálních věcí. Na tomto postu má být člověk, který se dokáže vcítit do situace lidí. Ti jsou často odkázáni na pomoc od státu. Ať už jde o důchodce, rodiče na mateřské, lidi se zdravotním hendikepem nebo ti, kteří se, byť možná i z části vlastní vinou, dostali do těžké životní situace a například přišli o příjem.

Ministr navíc selhává i manažersky. Nedokáže zajistit hladké fungování podřízených organizací, na jaké jsme byli doposud zvyklí, například za sociálně demokratické ministryně Jany Maláčové. Mluvím tu především o úřadech práce a o správách sociálního zabezpečení. Na úřady práce navaluje ministr jednu agendu za druhou. Neustále na jedné straně mění předpisy a metodiky, na straně druhé propouští zaměstnance a provádí těžko pochopitelné reorganizace. O selhání u správy sociálního zabezpečení bylo napsáno už mnoho. Někteří lidé dostávali důchody i s několikaměsíčním zpožděním, protože úředníci byli zavaleni žádostmi o předčasné důchody. Raketový nárůst těchto žádostí přitom nespadl z nebe, ale zavinil ho sám ministr, který způsobil stav, kdy o ně bylo velmi výhodné rychle požádat.

Kroky ministra vedou k tomu, že se systematicky zhoršuje situace nejen dnešních, ale i budoucích důchodců. A to zásadně. Hrozí, že během několika let jich až čtvrtina spadne příjmově pod hranici chudoby. Přitom za situace, kdy celý život poctivě odváděli pojistné a přispívali do systému, krajně nefér. To, co ministr nazývá reformou spočívá v tom, že se krátí důchody, snižuje se jejich valorizace a prodlužuje se odchod do důchodu. Takto ale reforma nevypadá. Ministrem práce a sociálních věcí by měl být někdo, kdo je schopen například zajistit i to, že lidé, kteří pracují v těžkých a náročných profesích, budou moci odejít do penze dříve. Po dvou letech by bylo na čase, aby dal dohromady katalog profesí, jichž se budou dřívější penze týkat. Těžko si představit, že v 67 letech někdo bude schopen pracovat v těžkém provozu, tahat balíky v továrnách nebo třeba na poště, případně lézt po střechách.

Reforma penzí musí být spojena s reformou daní. Říkáme to jasně a říkáme to už od dob, kdy sociální demokraté připravovali důchodovou reformu, kterou naše ministryně předložila v roce 2021. Na důchody je totiž nutné přispívat z daní. Naše návrhy počítaly s tím, že bude stanoven nejnižší garantovaný důchod a ten bude financovaný ze státního rozpočtu, nikoliv jen prostřednictvím sociálních odvodů. Má to svou logiku, neboť ve své podstatě jde vlastně o sociální dávku. Tu lidé s nižšími důchody čerpají stejně, formou příspěvku na bydlení, na živobytí a podobně. Průběžný důchodový systém by pak financoval zásluhovou část důchodů, a to by bez problémů zvládl. Nejde o výmysl pouze Sociální demokracie, ale jde o princip, který podobně funguje ve většině evropských zemí na západ od nás.

Ke hříchům ministra Jurečky, které by měly rozhoupat jeho ministerskou židli, patří určitě i spor, jímž se zabývá v těchto dnech Ústavní soud. V první řadě ministr opět selhal, když i v tomto případě hodil břemeno problémů státního rozpočtu na ty, co se mohou jen těžko bránit. Kromě toho je třeba říct, že za časový pres, do kterého se vláda dostala, a v němž krácení důchodů projednávala, si může sama. Předtím rok vůbec nic nedělala a pak to potřebovala vyřešit během tří měsíců. Do časové tísně vehnala i prezidenta republiky. Nyní ministr Jurečka a ministr financí Stanjura vysvětlují svůj postoj Ústavnímu soudu. Obávají se, že budou muset v rozpočtu najít zdroje na to, aby zpětně důchodcům doplatili to, co jim neprávem sebrali.

Je to smutné i z pohledu, jak vláda přistupuje k různým skupinám lidí a firem. Vůči důchodcům postupovala jinak než v případě bank a velkých energetických firem. U daně z mimořádných výnosů na ziskové firmy brala ohled a k retrospektivitě nesáhla. V tom případě měla velké obavy, aby se na windfall tax stačily dostatečně připravit. K důchodcům se však zachovala jinak, u nich jí překvapení na poslední chvíli nevadilo. Nebrala ohled na oprávněná očekávání důchodců. To je dvojí metr, který leccos o vládě vypovídá. Je to opačný princip, než by uplatňovala Sociální demokracie. Nám jde o lidskost místo sobectví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz