Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč Petr Fiala ani Andrej Babiš vládu Pavla Blažka nepoloží?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pavel Blažek není žádný politický nováček. Rejstřík jeho afér a podezření je podobně dlouhý jako výčet jeho politických funkcí. Jeho působení šedé eminence ODS je dobře známé daleko za hranicemi Brna už několik desetiletí.

Článek

2. října 2023

Již před více než 20 lety Blažek výrazně figuroval v kauze Diag Human, poté v řadě dalších afér, včetně podezření na střet zájmů na brněnské radnici. Jeho manželka Alena zde získala 90 % zakázek v oblasti exekucí během osmi let, kdy byl Blažek ve funkci radního.

Přesto si Petr Fiala Pavla Blažka ve vládě hýčká. Řečeno sportovní terminologií, Fiala ukázal Blažkovi místo vyloučení asi šestou žlutou kartu. Blažek má vlivné spojence a široké konexe napříč temnými strukturami kolem různých oligarchů, včetně Andreje Babiše.

A tak můžeme sledovat naoko dramatické spory herců z ANO s vládou. A zisky mateřské firmy mezitím financují pracující se středními a nižšími příjmy. Nikdo na ty zisky nesáhne, nikdo je neohrozí. Vláda radši oseká důchody nebo řízne drobné živnostníky. Vybrat peníze od nejslabších je pro vládu nejjednodušší a všem těm Babišům a dalším mocným to tak vyhovuje.

V minulém roce ODS zabránila zavedení daně z mimořádných zisků pro podniky, které na krizi vydělaly. Za předchozí rok proto vykázala řada podniků z oblasti energetiky a potravinářství rekordní čísla. Za ekonomickou krizi zaplatili pracující a kvůli inflaci doplácejí dál.

Andrej Babiš už k dojednávání dohod s koalicí nepotřebuje ani Jaroslava Faltýnka, který si pečlivě vedl deníčky. Může jednat přímo s ministrem Blažkem. Navíc Babiš ví, že za dva roky to bude on, kdo se bude jako vítěz voleb radovat. Kroky současné vlády mu to pohodlně umožní.

A jak se k opakovaným aférám ODS a ministra Blažka staví jejich koaliční partneři? TOP 09 balancuje na hraně zvolitelnosti a raději vydrží další dva roky v koalici. Piráti i lidovci na pozici těch, kteří hájí zájmy nejzranitelnějších, rezignovali. Nic na tom nezmění ani deklaratorní formule Pirátů, že Blažek ohrožuje důvěru vlády, protože s ním do ní sami vstoupili a pokračují v ní dál. A ostrými kritiky nakonec nemohou být ani Starostové, kteří si stále nesou cejch strany prolezlé organizovanou korupcí.

Otázka však zní, zda s tím vším mohou být spokojení voliči? Neměli bychom si začít říkat věci narovinu a říct konečně už dost?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz