Hlavní obsah
Aktuální dění

Z České pošty zbyde jen prázdná schránka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ludek – CC BY-SA 3.0, Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Po%C5%A1ta#/media/Soubor:Postovni_schranka.jpg

Budeme dojíždět, abychom mohli poslat dopis?

Likvidace fungujících státních služeb pokračuje. Ministr vnitra se rozhodl prodat jedinou výdělečnou část České pošty – Balíkovnu. Jde o další krok salámové privatizace výdělečných státních služeb.

Článek

Avizovaný prodej Balíkovny s sebou přináší mnoho otázek. Pokud nemá být Česká pošta ztrátová, proč se vzdává jediné výdělečné části? Bude prodej zahrnovat i prodej nebo pronájem skladů a dep, které jsou fyzickou součástí poboček pošt? Bude „vybrakovaný“ skelet Českých pošt závislý už jen na dotacích státu?

Existuje příliš mnoho pochybností

Tisková zpráva České pošty z dubna tohoto roku uvádí, že se podařil zvrátit trend stoupajících ztrát a počítá s výrazným zlepšením a ziskovým rozpočtem od roku 2026. Další transformace má spočívat v oddělení České pošty a logistických služeb Balíkovny za účelem stabilizace hospodaření s cílem „dlouhodobě rozvíjet služby pošty coby kontaktního místa mezi občanem a státem“.

Podobně se vyjadřovala vláda ve svém programovém prohlášení, když slibovala, že České pošty budou k dispozici pro ty občany, kteří internet nemají. Namísto těchto proklamací zrekapitulujme, co se stalo.

Před rokem zrušil ministr vnitra Rakušan tří stovky poboček Českých pošt, odešlo pět set zaměstnanců. Pro mnoho lidí z menších obcí nebo jejich částí to najednou znamenalo nutnost dojíždět. Od července tohoto roku část pošt řeší služby úřadů práce, jako jsou žádosti o příspěvky a podpory.

Pošty dopadnou jako úřady práce

Ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof na konci loňského roku řekl, že úřady práce úplně nezvládly poslední tři krize – covidovou, energetickou a válku na Ukrajině. Ministr práce Jurečka přitom o problému s přetížením úřadu dobře ví. Už před dvěma lety byl na problém upozorněn v petici zaměstnanců a odborů. Na stejný problém upozornil také Člověk v tísni. Jaký je důsledek? Před rokem ministr Jurečka přiznal, že úřady eviduji téměř 10 tisíc nevyřízených žádostí.

Na začátku tohoto roku se objevila zpráva, že z Úřadů práce odešly stovky lidí. Pro zbývající úředníky to znamená jednu věc – další práci navíc. Správným řešením není přesun agendy mezi úřady, které se jim nevěnují, ale personální posílení nebo zefektivnění. Pouhý přesun nic nezlepší, zaměstnance je na novou práci třeba zaškolit. Pokud se přístup pětikoalice nezmění, pošty dopadnou jako úřady práce.

Co bude dál?

Snížil se počet pošt a jejích zaměstnanců. Zvýšil se objem práce a pošta má být zbavena jediné části, která nese zisk. Pošta se stane dotovanou státní službou a dlouhodobě bude v červených číslech. Bude řešit nesouvisející agendu úřadů práce, které postupně opouštějí přetížení zaměstnanci.

Není to ojedinělý trend. Tisíce lidí loni čekaly i přes půl roku na výpočet a vyplacení důchodu poté, co ministr Jurečka výrazně zhoršil podmínky pro předčasný důchod. Dvojnásobný počet žádostí nemohli úředníci České správy sociálního zabezpečení zvládnout.

Platíme nemalé daně a pravicová vláda je neustále zvyšuje. Zároveň ničí fungující systém sociálního zabezpečení a služeb. Přetěžuje pracovníky a nesmyslně mezi nimi převádí práci. Zbavuje stát výdělečných podniků a žene nás do rukou privatizovaných placených služeb. Tohle není náhoda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz