Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Cítíte se v práci nedocenění? Možná je to kvůli tomu, co máte na sobě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Styles66 (Pixabay)

Jak by na vás působila poslanecká sněmovna, kdyby v ní každý politik chodil v džínách a mikině? Určitě ne profesionálně. Stejně byste měli hodnotit v práci i sebe.

Článek

Všimli jste si v poslední době nárůstu neformálního oblečení v běžném životě? Všude samá trička s potisky, tepláky a roztrhané džíny. Ať už v obchodě, v restauraci, nebo i v kanceláři, zdá se, že lidem nezáleží na tom, jak se prezentují.

Jsem z toho smutný a naštvaný. Oblečení je mocný nástroj, který nám umožňuje vyjádřit sami sebe a sdělit světu, kdo jsme. Slušné oblečení navíc není jen o módě, ale i o respektu. Respektu k sobě samému, k lidem kolem nás a k prostředí, ve kterém se nacházíme.

Když se oblékneme slušně, dáváme najevo, že si vážíme nejen sebe samých, ale že nám záleží i na ostatních. Ukazujeme tím, že jsme zodpovědní a že bereme vážně situaci, ve které se nacházíme. Ať už jdeme na pracovní pohovor, na schůzku s klientem, nebo na večeři s přáteli, slušné oblečení nám pomáhá udělat dobrý dojem a budovat důvěru.

Pohovorem to nekončí

Naopak, neformální oblečení může působit nedbale a neprofesionálně. Může dávat najevo, že nám na sobě nezáleží a že si nevážíme druhých. V některých případech může dokonce být urážlivé, například když se do luxusní restaurace či do divadla vydáme v teplácích.

Určitě jste zažili stejně jako já situaci, kdy jste dbali na každý detail každého kusu oblečení abyste například na pracovním pohovoru působili co možná nejlépe. Většina lidí dbá na perfektní zevnějšek ještě možná první měsíc v nové práci a pak už i to skončí. Po půl roce se ani vysoce postavení manažeři neostýchají přijít na důležitou poradu v takřka domácím oblečení.

Možná vám může připadat, že váš zevnějšek po letech ve firmě nikdo neřeší, ale často tomu tak není. Podvědomě dáváte totiž najevo, že jste tak trochu flákač a v očích nadřízeného můžete začít vypadat jako nespolehlivý člověk, ačkoliv tomu tak nemusí být.

Oproti tomu kolega, který dělá jednu chybu za druhou, ale jeho oblečení je vždy bez chyby, se může klidně dočkat zvýšení platu a povýšení mnohem dříve než vy.

Záleží na situaci

Samozřejmě, ne vždy je nutné obléct se do obleku a kravaty. Existuje mnoho způsobů, jak se obléct slušně a zároveň pohodlně. Důležité je, abychom zvolili oblečení, které je vhodné pro danou situaci a které nám umožňuje cítit se sebevědomě a komfortně. Na procházku s přáteli určitě nemusíte mít nažehlenou košili. V situaci, která nevyžaduje vaší profesionalitu, si můžete dovolit i méně formální oblečení.

Pamatujme, že oblečení je součástí naší identity. To, co si oblékáme, ovlivňuje to, jak nás vnímají ostatní. Proto si dejme záležet na tom, abychom se oblékali slušně a s respektem k sobě i k druhým.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz