Hlavní obsah
Zdraví

Daruj krev, daruješ život. Proč se stát dárcem krve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

jeden odběr = až dva zachráněné životy

Jednu ze zásadních tekutin bez které nepřežijeme stále neumíme v laboratorních podmínkách nahradit. Dárci jsou tedy důležitou složkou ve zdravotnictví. Každým odběrem totiž zachrání až dva životy.

Článek

Být dárcem krve je nesmírně záslužná činnost. Nemocníce stále hledají nové dárce, jelikož je krev prakticky nedostatkovým zbožím. Ta se využívá při každé větší operaci, porodech, nebo například u úrazů se ztrátou krve, a mimo jiné také při výrobě léků. Proto jsou dárci krve za tuto službu společnosti odměňováni.

Co krev vlastně je

Jedná se o kapalinu složenou z vody, červených a bílých krvinek, krevních destiček, vazké a viskózní tkáně složené z plazmy. Její hlavní funkcí je přivádět živiny do tkání a odvádět „odpad“, přepravuje buňky a zajišťuje naši imunitu.

Benefity pro dárce

  • Zákon umožňuje v den darování čerpat státem placené volno. Darovat krev můžete až čtyřikrát do roka. Krevní složky, tedy plazmu, i častěji. A to v intervalech ne kratších než 14 dní. A to už je pěkných pár desítek dní nad rámec dovolené.
  • Odběrové místo (nemocnice, či soukromá klinika) zpravidla poskytuje občerstvení. To má dva důvody - doplnění energie a zdržení na odběrovém místě pro případ, že by se Vám po odběru udělalo nevolno.
  • Každým odběrem si snížíte daňový základ o 3000 Kč. To znamená, že při ročním vyúčtování daní dostanete zpět od státu za každý odběr 450 Kč.
  • Většina zdravotních pojišťoven nabízí pro dárce balíček slev a příspěvků. Stačí doložit potvrzení o dárcovství a pak už jen čerpáte.
  • Jeden z benefitů je i vědomí toho, že vaše krev může zachránit někomu jinému život.
  • Každému dárci je při odběru vždy udělán krevní obraz a je testován na některá infekční onemocnění (HIV, žloutenka, atd.), takže máte pravidelný přehled o vašem zdravotním stavu.
Foto: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/cervena-tvar-srdce-selektivni-ohnisko-darovani-krve-5340267/

Daruj krev - daruj život

Jak začít a jak odběr probíhá

Před samotným odběrem navštivte svého praktického lékaře, ten vám vystaví potvrzení o zdravotní způsobilosti k dárcovství. Následně se přihlásíte k prvnímu odběru, kde zjistí Vaši krevní skupinu a udělají Vám krevní obraz. Poté vás čeká první odběr. Ulehnete do pohodlného křesla a sestřička se o vše postará. Následně se odeberete do jídelny, posnídáte a pak užíváte volný den.

Před samotným odběrem

Den před odběrem není dobré pít větší množství alkoholu, jíst tučná jídla a fyzicky se příliš namáhat. Ráno před odběrem se doporučuje lehká snídaně a hodně tekutin.

Kdo může darovat

  • každá zdravá osoba ve věku 18 - 65 let
  • ti, co neprodělaly infekční žloutenku, zejména typu B nebo C, syfilis, tuberkulosu, břišní tyfus
  • bez nádorového onemocnění
  • šest měsíců po chirurgickém zákroku, piercingu, tetování

Darovat nemohou lidé s cukrovkou, těžkými formami alergie, lidé trpící epilepsií, hemofilici.

Krevní skupiny

Rozdělujeme čtyři základní krevní skupiny, z toho každá má ještě Rh faktor + nebo -. Nejžádanější je skupina 0-, protože je přijímána dárci všech krevních skupin. Jak si spolu různé skupiny rozumí, si můžeme prohlédnout v tabulce níže.

Foto: https://www.wikiskripta.eu/w/AB0_inkompatibilita/pozn%C3%A1mky#/media/Soubor:Blood_Type_Compatability.png

Kompatibilita krevních skupin

Závěrem

Darování krve či jejích složek má veliký význam. Pocit, že pár minut vašeho času může někomu jinému zachránit život, je k nezaplacení.

Zdroje:

htthttps://www.pravoprovsechny.cz/clanky/darovani-krve-ci-jeji-slozky-jako-prekazka-v-praci-na-strane-zamestnance/

ps://cs.wikipedia.org/wiki/Krev

https://nemcheb.cz/odbery-krve#odbery-krve

https://www.vzp.cz/pojistenci/vyhody-a-prispevky/darci

https://www.wikiskripta.eu/w/AB0_inkompatibilita/pozn%C3%A1mky#/media/Soubor:Blood_Type_Compatability.png

https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zeny-sezeni-stojici-usmivani-14580769/

https://www.pexels.com/cs-cz/foto/cervena-tvar-srdce-selektivni-ohnisko-darovani-krve-5340267/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz