Hlavní obsah
Názory a úvahy

Debil není nadávka, ale diagnóza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Napadlo vás někdy, kde se vzala slova, kterými občas označíme ty, kteří nás něčím zklamali, nebo naštvali?

Článek

Většina nadávek vzešla z jinak odborně používaných slov a mají zcela jiný význam, než si můžeme myslet. Třeba takový vůl není nic jiného, než kastrovaný býk. Pojďme se spolu ale podívat na několik „ostřejších“ výrazů a jaký je jejich význam.

Debil

Člověk, trpící debilitou, neboli lehkou mentální retardací. Na ulici takového člověka nepoznáte. IQ má v rozmezí 50-69. Je schopný běžně komunikovat a postarat se o sebe.

Imbecil

Člověk trpící imbecilitou, neboli středně těžkou mentální retardací. Dosahují v testech inteligence průměru 35–49. Mají schopnost zvládnout základní učivo základní školy a mohou se naučit vykonávat jednoduché manuální práce. V dospělosti jsou schopni samostatného života s výraznou mírou podpory.

Idioimbecil

Lidé s těžkou mentální retardací dosahují v testech inteligence průměru 20–34. Mají schopnost zvládnout základní učivo předškolního vzdělávání a mohou se naučit vykonávat jednoduché sebeobslužné úkony. V dospělosti jsou schopni samostatného života s intenzivní podporou.

Idiot

Lidé s hlubokou mentální retardací dosahují v testech inteligence průměru pod 20. Mají schopnost zvládnout pouze základní sebeobslužné úkony a jsou závislí na péči druhých.

Než budeme někomu nadávat, zamysleme se

Každého občas někdo svým chování tzv. vytočí do běla. Než ale z úst vypustíme nějakou z výše jmenovaných oslovení, zkusme se zamyslet, zda by daného člověka nemohlo ranit více a jinak, než jsme měli v úmyslu. Přesto, že to nemusí být na první pohled patrné, může daný člověk některou formou retardace trpět. Mohli bychom se pak dostat do ještě nepříjemnější situace, než ve které jsme byli do teď.

Nejcitlivější jsou rodiče

Představte si, že máte doma dítě v předškolním věku. Vyvíjí se pomaleji, než jeho vrstevníci. Navštívíte psychologa a zjistíte, že vaše dítě trpí některou z forem retardace. Rozhodně to pro vás nebude lehké a výchova takového jedince se rázem stane mnohem náročnější. Váš život najednou ztěžkne a slova, jako retardace, debilita atd. se pro vás stanou velmi citlivá.

Ve chvíli, kdy pak například v obchodě vaše dítě omylem do někoho strčí a schytá za to oslovení „debile“, bude to mít pro vás úplně jiný význam a dopad.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz