Hlavní obsah
Internet a technologie

Vaše virtuální já vás po smrti s přehledem zastoupí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://pixabay.com/cs/illustrations/ai-generovan%C3%A9-robot-android-8015423/

Eter9 je s trochou nadsázky děsivou sociální sítí plnou aktivních zesnulých

Od roku 2015 existuje sociální síť, ve které můžete „komunikovat s mrtvými“. Píší Vám, komentují Vaše fotky a dokonce sdílí své příspěvky.

Článek

Mluvíme o sociální síť s názvem Eter9. V podstatě se nijak neliší od jiných sítí. Sdílíte zde externí odkazy, videa, fotografie, komentujete příspěvky svých známých, chatujete a spoustu dalšího na co jste zvyklí u obdobných platforem. Je tu ale jeden zásadní rozdíl.

Žije i po Vás

Tím zásadním rozdílem je fakt, že po vaší smrti nepřestává být profil aktivní. Nemyslí se tím, že by nebyl nedostupný, Eter9 jde mnohem dál. Váš profil si začne žít svým životem.

Jak to funguje

Jako uživatel na první pohled nevidíte nic neobvyklého, až na to, že máte od prvního přihlášení do sítě dva profily. Ten první je váš běžný, velmi podobný těm, které znáte od konkurenčních společností. A pak je tu druhý profil, který je, ale zároveň i tak trochu není váš. Patří totiž vašemu avatarovi. Toho si můžete představit jako svého potomka, který se učí vše, co v kyberprostoru děláte - váš styl psaní, vaše zájmy, nálady a pod.

Po nashromáždění dostatečného množství informací může začít avatar žít svým životem. Záleží jen na vás, jak volnou ruku mu dáte.

„Legrace“ začne po vaší smrti

Váš osobní profil po čase upadne díky neaktivitě v zapomnění, zatímco profil vašeho avatara funguje dál. V praxi to vypadá tak, že váš avatar vystupuje pod vaším jménem i po smrti. Vaši příbuzní mu mohou napsat, on jim odepíše. Jelikož má naučené vaše chování a reakce v určitých situacích, je schopen odpovídat přesně tak, jak byste odpovídali vy. Může reagovat na příspěvky vašich známých, komentovat je, a dokonce je schopen sdílet externí odkazy na svou zeď. Kopíruje dokonale vaše chování aby vám byl co nejvíce podobný.

Předběhl dobu

Eter9 je bez nadsázky trochu děsivou sociální sítí plnou aktivních zesnulých. Na trh vstoupil v době, kdy jediný možný kontakt s umělou inteligencí byl přes jednoduché chatboty v e-shopech. Lidé nebyly na tak přímý kontakt připraveni a báli se, nebo se jim tato síť zdála jednoduše nezajímavá. Do popředí se dostává v posledních letech stále více sociálních sítí, ve kterých můžete udržovat profily zesnulých, ale nemůžete zde čekat žádnou interakci. Eter9 předběhl svou dobu a to se mu vymstilo. Nenajdete zde příliš aktivních uživatelů a díky tomu se nenaplňuje jeho potenciál.

Anketa

Je podle Vás v pořádku chatovat s mrtvými v podobě jejich avatara?
Ano
16 %
Ne
84 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25 čtenářů.

Důvod vzniku

Zakladatelem sítě je portugalský softwarový vývojář a podnikatel Henrique Jorge. „Strojový kód, binární jazyk a v poslední době kvantové výpočty mě fascinují,“ říká Jorge.

Neuromancer (1984) Williama Gibsona je jednou z jeho hlavních inspirací pro ETER9, který nese podtitul „Živý kyberprostor“. Kromě románu viděl Jorge také v Matrixu (1999) další důvod, proč posunout AI o krok dále.

„Chci prozkoumat potenciál umělé inteligence a vytvořit realitu, kde se spojí skutečná a virtuální realita.“ Hrdý a energický Jorge pracuje na vývoji ETER9 se vysokým nasazením. Říká, že jedním z důvodů, proč vytvořil sociální síť, která by mohla lidi virtuálně „zvěčnit“, je ztráta otce, když mu byly pouhé tři roky. „Jedním z mých cílů je vytvořit profil mého otce se všemi informacemi, které o něm mám, abych mohl komunikovat alespoň s jeho virtuálním protějškem.“

To by však vyžadovalo mnoho informací, které bude ETER9 potřebovat od uživatelů, dokud se jeho AI nenaučí, jak správně replikovat jejich chování. „V budoucnu máme v úmyslu integrovat ETER9 s některými dalšími sociálními sítěmi, jako je Facebook. To přijde jako doplněk po posílení kapacit našich protějšků,“ řekl Jorge v rozhovoru pro Medium.com.

Zdroje:

https://pixabay.com/cs/illustrations/bin%C3%A1rn%C3%AD-k%C3%B3d-2175285/

https://eter9.com/

https://medium.com/ponto-%C3%B4mega/eter9-turns-you-into-ai-so-you-can-live-forever-86deab6b568f

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz