Hlavní obsah
Internet a technologie

Velryby s nohami aneb když umělá inteligence tvoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Umělá inteligence udělá vše pro to, aby vám odpověděla. I kdyby to byl nesmysl.

Po čase jsem se znovu pokusil otestovat mého oblíbeného Barda, tedy chatbota od firmy Google, a nestačil jsem se divit. Na základní otázky odpovídá hravě, na komplexnější často nedokáže odpovědět, ale co když se ho zeptáme na neexistující pojmy?

Článek

Bard má jméno podle postavy lidového umělce, který interpretuje především epické, historické a jiné básně a zpěvy. Projev je výrazně dotvářen umělcem a jeho způsobem interpretace. Tato definice zcela vystihuje Bardovy odpovědi na následující otázky. Zeptal jsem se na zdánlivě nemožné situace nebo neexistující výrazy. Pojďme se společně podívat, jak Bard reagoval. Jistě se pobavíte stejně jako já.

Špuntkvaně

Jako děti jsme si dělali legraci z ostatních otázkou, jestli doma mají špuntkvaně (špunt k vaně). Nikdo samozřejmě nevěděl, dokud jsem mu slovní spojení pomalu nezopakoval. Bard si ale s odpovědí poradil brilantně. Prý je nedílnou součástí kvašení.

Foto: Michal Strych

Špuntkvaně podle Barda

Kliky na botách

zajímavá byla i odpověď na otázku, proč jsou na botách kliky.

Foto: Michal Strych

Boty s klikami podle Barda

Velryby s nohami

Velmi kreativně se Bard projevil při odpovědi na otázku kolik by mohlo vážit velrybí stehno. Ne jen že přidal nohy velrybám, ale také delfínům a dalším mořským tvorům.

Foto: Michal Strych

Velryby s nohami podle Barda

Nahrbskoč

V lese na Hájích u Aše má podle pověsti žít Nahrbskoč. To je pohádková bytost, která zlým lidem skočí na hrb a způsobuje jim bolesti zad. Bard si vymyslel svou vlastní definici.

Foto: Michal Strych

Nahrbskoč podle Barda

Anketa

Využíváte umělou inteligenci k vyhledávání informací?
Ano
26,4 %
Ne
73,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3046 čtenářů.

Pišibojík

Na základní škole při hodině dějepisu jeden z mých spolužáků zkomolil slovní spojení „pěší bojovník“ a vznikl „pišibojík“. Bard ne jen, že z něj udělal Hurvínkova kamaráda, ale navíc si ještě vymyslel knihu od Josefa Lady, ve které se tyto postavy objeví.

Foto: Michal Strych

Pišibojík podle Barda

Pro pobavení je Bard celkem povedený nástroj. Jako pomoc při vyhledávání informací příliš užitečný není. Zkuste se sami Barda zeptat na něco, co vás zajímá. Jistě budete překvapení, jak kreativní dokáže být.

Zdroj:

https://bard.google.com/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bard

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz