Hlavní obsah
Cestování

Dovolená na spáleném Rhodosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Strych

Theologos Beach

Ještě začátkem letní sezóny patřila dovolená na Rhodosu k těm dražším. To se ale na konci července díky rozsáhlým požárům v tamních lesích změnilo.

Článek

Od ledna jsem měl koupenou dovolenou k Polskému moři. Několikátým rokem to pro mě byla jistota krásných nezalidněných pláží, přijatelných cen a milých lidí. Baltské moře bývá po většinu roku studené. Začátkem srpna se však z této lokality na několik týdnů stává vyloženě ráj na zemi. Tento rok to ale vypadalo jinak. Počasí, stejně jako v Čechách nebylo ideální. Zima, déšť a vichřice. Týden před odjezdem vypadala předpověď stále podobně. Dovolenou jsem tedy zrušil. Ale co teď? Cestovní kanceláře měly dovolené probrané. Zbyly jen ty velmi drahé, nebo nepopulární. Jednou z těch nepopulárních byl i ostrov Rhodos v Řecku. Jindy drahá a téměř vyprodaná dovolená byla díky stále ještě nedohašeným požárům za pakatel. Ale přeci nepoletím na hořící ostrov, nejsem blázen.

Utajovaná dovolená

Po několikadenním prohrabávání zbytků po těch, co svou dovolenou koupili s předstihem, jsem začal uvažovat i o Rhodosu. Požáry byly již téměř uhašeny. Stav nouze zrušen a život na ostrově se vrátil k normálu. Tak dobře. Risknu to! Koupil jsem na poslední chvíli týdenní dovolenou na Rhodosu. Nutno podotknout, že za velice rozumné peníze.

S ohledem na kritizování Čechů za odmítání „vzdát se své dovolené i za cenu života“, jsem raději známým, ani kolegům neprozradil, kam že to vlastně jedu.

Ostrov jako takový

Dovolená začala standardně, let necelé tři hodiny, transfer na hotel, ubytování… Nechci se příliš rozepisovat o hotelu, ten měl své mouchy (tři hvězdy jsou na Řecko opravdu málo). Dokud jsem to nezažil, nevěřil bych, že může být tak extrémní rozdíl mezi severní a jižní stranou ostrova. Vybral jsem sever, jelikož jih byl požáry zasažen nejvíce. Zásadní rozdíl je v moří. Severní stranu omílá Egejské moře, které je často velice rozbouřené. Pláže jsou tu ve směs oblázkové až písčito-oblázkové. Vstup do moře je strmý. Na jižní straně ostrova je klidné středozemní moře s průzračnou vodou a pozvolným vstupem z pláží s jemným pískem.

Foto: Michal Strych

Pláž RHODOS

Řekové si jsou těchto rozdílů vědomi, takže si jih hýčkají, o prostranství se lépe starají, přírodu zde mají téměř netknutou a více to tu žije. Na sever naopak směřují průmysl.

Rhodos je řecký ostrov v Egejském moři, největší z Dodekanéských ostrovů, když dosahuje rozlohy 1400 km2. Na délku ostrov měří zhruba 78 km a na šířku 38 km. Leží v jihovýchodní části souostroví u pobřeží Malé Asie, od kterého jej na severu dělí průliv široký 17,5 km. U západního pobřeží se nacházejí ostrovy Chalki a Alimia, které tvoří samostatnou obec. Spolu s okolními neobydlenými ostrůvky tvoří stejnojmennou obec, jež je součástí regionální jednotky Rhodos spadající pod kraj Jižní Egeis.
Přispěvatelé Wikipedie, Rhodos [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2023, Datum poslední revize 27. 07. 2023, 21:18 UTC, [citováno 16. 08. 2023] <https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Rhodos&oldid=23009311>

Co se požárem zasažených míst týče, pokud se zdržujete v turistických lokalitách, ničeho si nevšimnete. Spálené lesy uvidíte až při zajížďce ke středu ostrova.

Foto: Michal Strych

Rhodos

Jsem turista-cestovatel, takže jsem si na vypůjčeném skůtru objel ostrov. Kromě spálených míst jsem navštívil motýlí údolí, Svatý klášter Panny Marie, a mnoho dalších. Na ostrově je také, stejně jako v jiných částech Řecka, od ekonomické krize spousta chátrajících budov.

Foto: Michal Strych

památka

Foto: Michal Strych

kostel

Doporučení ohledně Rhodosu

Život na ostrově funguje jako dřív. Vycestováním tam podpoříte místní podnikatele. Pokud jste vyloženě plážový typ, určitě vybírejte dovolenou na jižní straně. Pro poznávání ostrova je pak téměř jedno, kde se ubytujete.

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dluhov%C3%A1_krize_v_%C5%98ecku

https://cs.wikipedia.org/wiki/Rhodos

live mapa požárů: https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/map/#d:2023-08-14..2023-08-15,2023-08-14;@28.0,36.1,11z

fotografie: vlastní

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz