Hlavní obsah

Heroin z českých polí - odvrácená tvář tradiční plodiny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay / Danielam

I letos bohužel policie řeší případy, kdy lidé vyráběli z makovic drogu podobnou heroinu, mnohdy přímo na polích. Tři lidé z Prahy po požití této látky přišli o život, další zemřel v makovém poli.

Článek

Česká republika je světoznámá svým kvalitním potravinářským mákem. Tato plodina však má i svou temnou stránku. Každý rok se totiž opakuje smutný příběh: lidé pronikají na maková pole a sklízejí makovice, aby si z nich doma vyrobili nebezpečné opium, lidově zvané „óčko“.

Mocný pomocník lékařů

Opium, zaschlá šťáva získaná z nezralých makovic máku setého, je látka, která provází lidstvo již tisíce let. Jeho historie je spjata s medicínou, kulturou a bohužel také s závislostí. První zmínky o opiu se objevují již ve starověkých civilizacích Mezopotámie a Egypta. Tehdy bylo opium využíváno především jako silný lék proti bolesti a jako sedativum. Řecký lékař Hippokrates jej doporučoval při různých onemocněních, včetně bolesti při porodu.

V období středověku se pěstování a užívání opia rozšířilo do celé Evropy. Mniši a lékaři ho používali k léčbě různých neduhů, ale také jako prostředek k potlačení bolesti při chirurgických zákrocích. V 19. století zažilo opium obrovský boom. Bylo součástí mnoha léků proti kašli a bolesti a bylo dokonce přidáváno do některých potravin a nápojů.

Opium obsahuje řadu alkaloidů, což jsou dusíkaté organické sloučeniny s výraznými farmakologickými účinky. Nejdůležitějším a nejznámějším alkaloidům opia je morfin. Právě morfin je zodpovědný za silné analgetické a sedativní účinky opia. Další významné alkaloidy jsou kodein, papaverin a thebain.

Přes svou návykovou povahu má opium a jeho deriváty stále své místo v moderní medicíně. Morfin a kodein se používají k léčbě silné bolesti, například při nádorových onemocněních nebo po operacích. Kodein se také přidává do některých léků proti kašli. Papaverin se používá k léčbě křečí hladkého svalstva.

Český Heroin

Morfin a kodein, které mají silné návykové účinky, jsou látky, kvůli kterým se mnozí vydávají při zpracování máku za hranu zákona. Ačkoli je obsah těchto látek v potravinářském máku přísně regulován, zkušení výrobci drog dokážou i z tohoto relativně „slabého“ materiálu vyrobit silný opiát. Výsledný produkt, „óčko“, se svými účinky podobá heroinu, ale jeho kvalita je výrazně nižší a jeho výroba je často provázena nečistotami, což zvyšuje riziko otravy.

Výroba „óčka“ je nejen nelegální, ale také velmi riskantní. Lidé, kteří se do této činnosti pouštějí, často nemají žádné znalosti o chemii ani o bezpečnosti práce. Výsledný produkt je pak směsicí neznámých látek, jejichž účinky na lidský organismus jsou nepředvídatelné. Každý rok se v České republice objeví několik případů úmrtí spojených s konzumací domácího opia. Bohužel lidé, kteří jsou závislí na opiátech, jsou ochotni riskovat i své zdraví.

Policie se snaží proti této nelegální činnosti bojovat, ale její práce je velmi obtížná. Pěstování máku je v České republice legální, takže odhalit nelegální výrobu opia není jednoduché.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz