Hlavní obsah
Aktuální dění

Kanada s odkazem na možná nebezpečí varuje LGBTQ cestovatele před americkými riziky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Kanada s odkazem na riziko potenciálních nebezpečí radí LGBTQ cestovatelům, kteří plánují cesty do Spojených států, aby si ověřili, jak by je mohly ovlivnit nedávno schválené zákony v některých státech, uvedla v úterý Ottawa.

Článek

Demonstrace proti LGBTQ ve Spojených státech loni ve srovnání s rokem 2017 raketově vzrostly, a to téměř 30krát. Zákonné kroky k omezení práv LGBTQ jsou na vzestupu. Kanadské cestovní poradenství pro Spojené státy nyní obsahuje varovnou zprávu pro ty, kteří se považují za dvoupohlavní, lesbičky, gaye, bisexuály, transgender, queer, nebo intersexuála – neboli zkráceně 2SLGBTQI+. „Některé státy přijaly zákony a zásady, které mohou mít vliv na osoby 2SLGBTQI+,“ uvádí se v doporučení. „Zkontrolujte příslušné státní a místní zákony.“

Reakce amerického ministerstva zahraničí

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že Spojené státy jsou odhodlány „podporovat toleranci, inkluzi, spravedlnost a důstojnost“ a zároveň prosazovat práva komunity LGBTQ a jsou připraveny při tom spolupracovat s podobně smýšlejícími partnery z celého světa.

Existují konkrétní nebezpečí pro určité skupiny Kanaďanů

Místopředsedkyně kanadské vlády Chrystia Freelandová na otázku, proč bylo toto doporučení aktualizováno, odpověděla, že kanadská vláda zaměstnává odborníky, kteří „pečlivě sledují dění ve světě a monitorují, zda existují konkrétní nebezpečí pro určité skupiny Kanaďanů“. V rozhovoru s novináři v Atlantiku v Kanadě dodala: „Kanadská vláda musí do centra všeho, co děláme, postavit zájem a bezpečnost každého jednotlivého Kanaďana. To je to, co nyní děláme“. Odmítla sdělit, zda před provedením změny proběhla nějaká jednání s Bidenovou administrativou. Celkový rizikový profil pro Spojené státy zůstává „zelený“, což naznačuje normální požadavek na bezpečnostní opatření.

Spojené státy jsou pro Kanaďany nejnavštěvovanější cestovní destinací a v červnu se obyvatelé vrátili z asi 2,8 milionu cest jižně od hranice. Asi 1 milion lidí, 4 % kanadské populace ve věku 15 let a více, jsou lesby, gayové, bisexuálové nebo jiné sexuální orientace než heterosexuální, podle oficiálních údajů zveřejněných v loňském roce.

Největší organizace na podporu LGBTQ ve Spojených státech, Human Rights Campaign (HRC), vyhlásila národní stav nouze s odvoláním na šíření legislativy ve státních kapitolách zaměřené na regulaci života queer lidí.

Zdroje:

https://www.reuters.com/world/americas/canada-citing-potential-dangers-warns-lgbtq-travelers-us-risks-2023-08-29/

https://www.travelguard.com/travel-resources/travel-safety/lgbtq-travel-safety

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz