Hlavní obsah
Jídlo a pití

Kobliha za 55 Kč, to myslíte vážně?

Foto: Michal Strych pomocí AI Gemini

Když vím, že kupuji kvalitu, rád si připlatím. Pokud se mě ale někdo snaží natáhnout, nenechám si to líbit a prostě u něj přestanu nakupovat.

Článek

Kamarádka z Prahy mi nedávno během své polední přestávky poslala fotku vitríny jedné pražské pekárny, kde si právě kupovala svačinu. Na fotografii jsou obyčejné koblihy a před nimi cedulka s cenovkou 55 Kč. Fotku komentovala se slovy: „Myslela jsem, že se tu složím na zem. Ty koblihy snad musí být pozlacený.“

Nevěřícně jsem na zprávu koukal a přemýšlel, jestli si vůbec někdo něco takového koupí. Podle serveru Kupi je standardní cena 80 gramové koblihy 12,90 Kč. Ve slevových akcích se dá dokonce pořídit i mnohem levněji. Kobliha za 55 Kč váží navíc jen 65 g. Kde je tedy zakopaný pes?

Foto: Andrea Tomešová (se svolením)

koblihy v pražské cukrárně

Nabízí se varianta, že jsou koblihy v pražské pekárně kvalitnější než například ty ze supermarketu, avšak jak je vidět na etiketě, i tyto jsou ze zmrazeného polotovaru. Napadá mě jediné možné vysvětlení - neskutečně štědrá marže.

Rozumím tomu, že ceny surovin jdou nahoru, nájmy se zvedají, ceny energií v minulých letech poskočili v některých případech až na 300 % a dobrého zaměstnance si bez slušné mzdy neudržíte, ale je opravdu potřeba dohánět tržby až takovýmto způsobem?

Jak dlouho si myslíte, že bude zákazník trpět nesmyslné zdražování? Rád si připlatím, stejně jako většina lidí, za kvalitnější produkt, ale pokud mám za stejnou koblihu zaplatit v pekárně pětkrát víc než v supermarketu, kam myslíte, že teda půjdu? A když už si tam koupím koblihy, rovnou si tam vezmu i chleba a rohlíky. To nechápete, že i takovou hloupostí, jako je předražená kobliha, můžete přijít o kšeft? Až budou opravdu stát za to, klidně si je za 55 Kč prodávejte, ale rozmrazený polotovar si raději koupím v supermarketu za 12 Kč.

Domácí jsou stejně nejlepší

Kdo byste si chtěl vychutnat vážně skvělou koblihu, udělejte si ji doma. Možná vás překvapí, jak jednoduché to je.

Budete potřebovat:

  • 175 g hladké mouky
  • 175 g polohrubé mouky
  • 150 ml vlažného mléka
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 30 g krupicového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 2 vejce (pokojová teplota)
  • 20 g droždí
  • 1 lžíce rumu
  • špetka soli
  • olej na smažení

Hladkou mouku, hrubou mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl promíchejte a do středu směsi vytvořte důlek. Do něj nalijte část vlažného mléka s kvasnicemi. Za půl hodiny přidejte rozpuštěné máslo, vejce rum a zbytek mléka. Vše důkladně propracujte a hotové těsto nechte 90 minut přikryté na teplém místě.

Hotové těsto rozdělte na cca 50 gramové kuličky a nechte přikryté na mokré utěrce dalších 45 minut kynout. Připravte si pánev, nebo hrnec, ve kterém budete koblihy smažit. Oleje asi tolik, aby byly koblihy ponořené do poloviny. Smažte na maximálně 180 oC z každé strany cca 5 minut.

Po vyjmutí z oleje nechte koblihy okapat na ubrousku. Po vychladnutí je jednoduše na boku propíchněte a pomocí cukrářského pytlíku naplňte oblíbeným džeme, nebo čokoládovou pomazánkou. Ozdobit je můžete cukrem, nebo klidně nějakou polevou. Kreativitě se meze nekladou.

Dobrou chuť

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz