Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kopněte si všichni do Ivana Bartoše, stejně je neschopnej. A nebo není?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Instagram Ivana Bartoše

Šéf Pirátů Ivan Bartoš skončil ke konci září jako ministr pro místní rozvoj. Důvod je prý nepovedená digitalizace. Jak je možné, že jeden neúspěch zastíní desítky povedených projektů?

Článek

Je nesmírně pozoruhodné, jak se nechá člověk jednoduše zmanipulovat. Českem v posledních dnech rezonuje zpráva o vyhazovu Ivana Bartoše z vlády a vedou se spory o tom, jestli onen vyhazov proběhl standardním způsobem či ne. Důvodem nespokojenosti premiéra Petra Fialy s ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem je jeho údajná neschopnost dotáhnout manažersky do konce digitalizaci stavebního řízení. Média se zaměřují na jeden neukočírovaný projekt a lynčují za něj údajně neschopného Ivana Bartoše, zapomínají ale na desítky úspěšných projektů, které má na kontě a které běží bezproblémově už dlouhé roky.

Je to jedna z věcí, která se nepovedla. Vedle asi třiceti, které se povedly

Jiří Hlavenka, člen České pirátské strany a bývalý radní Jihomoravského kraje, se v nedávném rozhovoru v pořadu Interview Plus na Českém rozhlasu zastal právě v tomto směru Ivana Bartoše. Připouští, že se digitalizace stavebního řízení potýká s problémy, ale ty jsou způsobeny také změnou stavebního zákona a struktury stavebního řízení. Ivan Bartoš je podle něj velice pracovitý člověk, který má za sebou spoustu dobře odvedené práce. „Je to jedna z věcí, která se nepovedla. Vedle asi třiceti, které se povedly. To je z mého pohledu víc než za posledních dvacet let,“ upozorňuje podnikatel v oblasti informačních technologií a dosluhující radní Jihomoravského kraje Jiří Hlavenka.

Foto: Autor: OISV – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61877833

Ing. Jiří Hlavenka

Každé seznamování s novým systémem je boj. Úředník, který dvacet let vypisuje žádosti ručně, to zvládá relativně rychle a se zavázanýma očima. Je logické, že při přechodu na elektronické žádosti se jeho práce zprvu zabrzdí a bude nový systém možná i proklínat a nenávidět. Jakmile ale uběhne jakási seznamovací doba a onen úředník se s novým systémem ztotožní, jeho práce se najednou zrychlí a zefektivní. Jiří Hlavenka je toho názoru, že digitalizace stavebního řízení není až takový průšvih, jak se tvrdí. Úředníci prý na spoustu funkcí zatím pouze jen nepřišli. „Velká část věcí, o nichž říkají, že jim nejdou, tak ve skutečnosti jdou, akorát ještě nepřišli na to jak,“ tvrdí.

Podle ministra Bartoše projekt zkomplikovalo i to, že zrušil „připravený a dlouhodobý tunel firem napojených na ODS.“ Hlavenka je s podobným tvrzením opatrný, ale ví, o čem ministr mluví. Zakázky pro státní sektor bývají zpravidla „giganticky předražené“ oproti standardům ze soukromé sféry. Důvodem nemusí být vždy „tunelování“, ale jednoduše neodbornost zadavatele projektu, který nedokáže posoudit, co je a co není potřeba nebo co má kolik peněz stát.

Před digitalizací úspěch za úspěchem

Abychom se ale nemotali pouze kolem digitalizace stavebního řízení, která se stále ještě zabíhá a je proto možná předčasné hodnotit, do jaké míry je nebo není funkční, pojďme se zaměřit na úspěchy Ivana Bartoše. Digitalizace stavebního řízení byl sice jeho největším projektem, ale ani zdaleka ne jediným, který zrealizoval za tři roky svého působení na ministerstvu pro místní rozvoj.

V roce 2022 se podařilo dotáhnout do konce novelu stavebního zákona, která má zrychlit celé stavební řízení. Podařilo se zachránit chátrající památky v Terezíně a Josefově. Připravil se návrh zákona, díky kterému by měli lidé dostávat přesné a jasné informace o spotřebě tepla a teplé vody, a to minimálně v měsíčních intervalech. Začal se připravovat nový program investic na podporu výstavby nájemních bytů. Upravil se stavební zákon, který by měl usnadnit instalaci výroben využívajících obnovitelné zdroje energie na stávající stavby a výstavbu nových výroben elektřiny z obnovitelných zdrojů.

V roce 2023 došlo ke spuštění Státního fondu podpory investic Nájemní bydlení. Podařilo získat 8,5 miliardy z Národního plánu obnovy z fondu Evropské unie k podpoře dostupného nájemního bydlení, a to převážně pro obce. Zjednodušily a zmírnily se podmínky a technické předpisy pro novou bytovou výstavbu. V dotačních programech se zavedla větší zvýhodnění obcí z hospodářsky a sociálně ohrožených území. Prosadila se novela zákona o zadávání veřejných zakázek. V roce 2024 je pak vedle digitalizace stavebního řízení v plánu také dokončení budování nového informačního systému Centrální evidence veřejných dražeb.

Foto: Autor: Pittigrilli – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=117686998

Sídlo Ministerstva pro místní rozvoj ČR na Staroměstském náměstí v Praze

Projektů, které Ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením Ivana Bartoše dotáhlo do konce, není málo, málo se o nich ale mluví. Naopak neúspěch rádi přikořeníme a máme nutkání si do padlých ještě kopnout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz