Hlavní obsah
Umění a zábava

Motýli na Máji ukrývají malé překvapení - jejich piloti nejsou žádní anonymové

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michal Strych

Motýlí letouny na obchodním domě Máj vzbuzují svým vzhledem značnou kontroverzi. Pro někoho by mohly být kontroverzní i osoby řídící letouny, jedná se totiž o dva významné české politiky.

Článek

Před několika dny jsem měl možnost mluvit s člověkem (z profesních důvodů nechce být jmenován) ze společnosti JHV Engineering a přišla řeč i na plastiky Davida Černého, které byly před nedávnem instalované na obchodním domě Máj.

JHV Engineering úzce spolupracuje s Davidem Černým již několik let na různých projektech a dává jeho vizím hmatatelnou podobu. Jejich posledním společným projektem jsou právě stíhačky Spitfire ve fialovo-modrém provedení, které jsou momentálně umístěné na obchodním domě Máj.

Sochy, které dělí Prahu

Těla motýlů tvoří trupy stíhacích letounů Spitfire, čímž vzdávají hold československým pilotům bojujícím ve 2. světové válce. Křídla z fialovo-tyrkysové perforované oceli působí lehce a vzdušně a pomalu se pohybují, čímž fascinují kolemjdoucí.

Umístění soch na historickou budovu Máje vyvolalo vlnu kritiky. Mnozí je vnímají jako nevkusné a rušivé, někteří se obávají hluku a vibrací z jejich pohybu. Jiní oceňují jejich originalitu, krásu a odkaz na hrdinství československých letců.

Motýli se tak stávají symbolem, o kterém se diskutuje. Pro někoho představují mír a svobodu, pro jiného spíše připomínku války a násilí. Černý tak mistrně otevírá prostor pro zamyšlení nad povahou umění, jeho rolí ve společnosti a nad odkazem 2. světové války.

Pocta Havlovi se Schwarzenbergem

Při rozhovoru se zástupcem společnosti JHV Engineering jsem se dozvěděl mimo jiné také zajímavou informaci o osobách, které sedí přímo v letadlech. Nejedná se totiž o jen tak nějaké anonymní piloty, ale o busty dvou významných českých politiků, a to Karla Schwarzenberga a Václava Havla. S oběma státníky měl David Černý vřelý vztah a umístěním jejich podobizen na tak významné dílo jim chtěl složit poklonu a připomenout jejich zásluhy České republice.

Anketa

Všimli jste si podobizen Karla Schwarzenberga a Václava Havla v motýlích letounech na Máji?
Ano
5,9 %
Ne
94,1 %
Celkem hlasovalo 17 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz