Hlavní obsah
Seberozvoj

Nastavte svou mysl tak, aby vám život neutíkal mezi prsty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Strych

Vnímání času je subjektivní

Stalo se vám někdy, že jste přijeli domů z práce, a nemohli jste si vzpomenout, kudy jste jeli a jak ta cesta vlastně probíhala?

Článek

Kapacita naší paměti je sice ohromná, ale mozek je natolik sofistikovaný, že stále dokola opakující se události prakticky maže. A pokud je takových událostí více, může se nám zdát, že nám život utíká mezi prsty.

Dny se vlečou, roky utíkají

Často slyšíme hlavně seniory (dnes bohužel i mladší) mluvit o tom, jak se jim dny vlečou, ale týdny, měsíce, a roky rychle ubíhají. Důvodem je stereotypní životní styl. Pokud během dne neděláme nic neobvyklého a pouze „čekáme“, než bude večer, dny nám pak začnou splývat.

Velmi znatelně jsme tento stav mohli všichni pocítit během covidu. S přibývajícími zákazy a restrikcemi jsme měli spoustu času, ale nebylo ho jak vyplnit. S nejistotou toho, kdy už bude po všem, nám dny připadaly dlouhé. Naopak při pohledu zpět se nám může zdát, jakoby ty dva roky utekly rychle.

Důležitý je krátkodobý a dlouhodobý plán

Abychom si život „prodloužili“, je zapotřebí nechat mozek ukládat zážitky z každého dne. A aby takové zážitky stály mozku za uložení do paměti, měly by být rozmanité. Stanovte si cíle, kterých chcete každý den dosáhnout. Například se vydejte na zajímavá místa ve Vašem okolí, zkuste nový sport, navštivte kavárnu, či restauraci, poznejte nové lidi, navštivte přátele, uvařte nové jídlo, přeorganizujte svůj domov. Plánujte dovolenou.

Podívejte se na pár tipů na dovolenou

Možností je mnoho. Důležité je nezabřednout do stereotypu a na každý den si naplánovat něco výjimečného, aby bylo na co vzpomínat a o čem vyprávět.

-----------------------------

zdroj:

1) https://www.24heures.ca/2022/01/25/le-temps-semble-passer-trop-vite-depuis-2-ans-on-vous-explique-pourquoi

ilustrační foto zdroj: https://pixabay.com/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz