Hlavní obsah
Jídlo a pití

Pijete balenou vodu? Chyba!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Strych

nedoceněná kohoutková voda

Kdo by nepodlehl nátlaku reklamy, ve které si šťastná rodina vychutnává doušky průzračné vody u společného oběda, a nešel si okamžitě jednu láhev taky koupit? Chceme přece žít zdravě. Čistá voda je pro naše tělo to nejlepší, ale je to ta balená?

Článek

Pitnou vodu rozdělujeme do několika kategorií. V obchodech narazíme nejčastěji na vodu pramenitou, minerální, kojeneckou a běžnou pitnou (často jen voda). Každá má svá specifika, některé se v krajních případech vyplatí kupovat, jiné jsou vyhozené peníze.

Pramenitá voda

Pochází z podzemních zdrojů. Jedná se o čistou, nemineralizovanou vodu, která může projít drobnou chemickou úpravu (tzv. demineralizací), aby se zajistila její „čistota“.

Minerální voda

Pochází taktéž z podzemních zdrojů. Je zde však pečlivě hlídán podíl minerálů a neměla by být využívána jako hlavní zdroj pitného režimu, spíše jako doplněk.

Kojenecká voda

Je přísně hlídána její nezávadnost. Má velmi nízký obsah minerálů. Není chemicky upravována. Pochází často z hlubinných zdrojů.

Kohoutková voda (pitná)

Je přísně hlídána. Vzniká zpracováním tzv. surové vody z různých vodních zdrojů v úpravně vody na vodu pitnou. Tato voda musí splňovat přísné hygienické normy a svými parametry se vyrovná pramenité vodě (v některých oblastech kojenecké).

Jakou tedy pít?

Ve všech domácnostech, do kterých je zavedena voda z řádu, se můžete bez obav napít, či připravovat pokrmy z kohoutkové vody. Všechny ostatní varianty balené vody (kromě minerální) nejsou nezbytné. A pokud vezmeme v potaz ekologické dopady balené vody je na zváženou, zda ji vůbec kupovat. Těžba, stáčení v továrnách, transport do skladů, následně do prodejen a v poslední řadě doprava (často naším osobním autem) k nám domů. Nepočítaje prázdnou PET láhev, která často neskončí tam, kde by měla. Tyto všechny úkony zbytečně zatěžují naši planetu.

Přitom není nic jednoduššího (a levnějšího), než si v pohodlí domova natočit čerstvou vodu přímo do sklenice. Na zdraví!

-------------------------------

1)https://cs.wikipedia.org/wiki/Pitn%C3%A1_voda

2) zdroj foto: https://pixabay.com/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Minerální vody

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz