Hlavní obsah
Bydlení

Postavil si dům na kopci. Vodárna po něm chce nyní milion za přípojku vody

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: image4you / Pixabay

Radost z nového domku rychle vystřídala obava. Důvodem je astronomická částka za připojení vody, která majitele paralyzovala. Předpokládal desetkrát nižší náklady.

Článek

Můj známý se přibližně před dvěma lety rozhodl pro stavbu rodinného domu. Při výběru pozemku hledal takový, který nebude v centru města, ale ani příliš daleko od civilizace. Padla mu do oka louka na jednom vrchu, která se odspoda nahoru postupně zastavuje rodinnými domky. Jelikož si přál trochu soukromí, vybral si parcelu téměř na konci ulice asi 150 metrů od posledního postaveného domu. Parcela o rozloze kolem tisícovky metrů se zdála být tím ideálním místem pro život. Za plotem les, do centra deset minut pěšky a neskutečně nádherný výhled do širého okolí.

Sen se stává skutečností

Pozemek si okamžitě zamiloval a věděl, že toto bude místo, kde stráví zbytek života. Neváhal ani chvíli, kontaktoval makléře a zanedlouho se stal hrdým majitelem sluncem zalitého kusu louky.

Po vyřízení veškerých povolení mohl přibližně po půl roce poprvé kopnout do země, aby započal realizaci svého snu. Vše probíhalo podle plánu, menší část stavby platil z našetřených peněz a tu větší dofinancoval hypotečním úvěrem. Když byla hotová základová deska a rýsovaly se obvodové zdi, začal známý řešit připojení na rozvodné sítě. Předpokládal, že se jedná o maličkost, jelikož nedaleko od něj jsou již připojeny další domy, ale mýlil se.

Soukromí není zadarmo

S nějakými nečekanými náklady se musí vždy počítat, ale částka, kterou slyšel do pracovníka vodohospodářské projekční společnosti za přivedení vody k hranici pozemku, mu málem přivodila infarkt. Projekt vodovodní přípojky totiž vychází na 12 000 Kč, vyřízení veškerých povolení stojí 10 000 Kč (v případě, že si klient oběhá úřady sám ho to stojí pouze 1 000 Kč a čas), Vytyčení sítě 5 000 Kč, napojení na řád 10 000 Kč a na závěr samotný výkop s cenovkou 6 000 Kč za jeden metr, což je v tomto případě při 150 metrech oslňujících 900 000 Kč. Takže po sečtení všech nákladů se dostaneme na částku 937 000 Kč.

Jelikož známého rozpočet nebyl připravený na tak vysoké neočekávané výdaje, stojí nyní před těžkým rozhodnutím. Vzdát se svého snu a prodat rozestavěný dům, nebo se nepředstavitelně zadlužit a riskovat, že nebude moci splácet? Svůj dům nakonec se smutkem nabídl k prodeji. Zájemci se ale nehrnou, respektive ztratí zájem, když zjistí, že je bude připojení inženýrských sítí stát tolik peněz.

Sen se rozpadl

Můj známý se nyní ocitl v pasti. Platí nájem z bytu, ve kterém žije, zároveň splácí hypotéku na dům, do kterého se nemůže přestěhovat a ani nemůže z finančních důvodů pokračovat v jeho dokončení. Navíc čím déle tento stav trvá, tím v horší situaci je. Peníze každý měsíc odchází, ale práce stojí. Nikdo jeho dům nechce a on se zdráhá jít s cenou tak nízko, že na tom bude stovky tisíc tratit. Bohužel to ale vypadá, že se žádný kupující ochotný zaplatit tržní cenu plus milionový výdaj za přípojky nenajde. Kéž by se před koupí řídil více hlavou, než srdcem.

Zdroj: Zakra

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz