Hlavní obsah
Lidé a společnost

Raději slavme Halloween než Dušičky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Mezi našinci každoročně kladená otázka „Halloween, nebo Dušičky?“ mě přivedla k zamyšlení a otázce, proč nejsme vlastně spokojení s našimi svátky, a máme potřebu slavit ty zahraniční.

Článek

Než jsem si zodpověděl otázku, jestli Halloween, nebo Dušičky, zamyslel jsem se komplexně nad našimi svátky, symboly a zažitými tradicemi a porovnal je s těmi zahraničními.

Pokud se podíváme na České svátky a významné dny v roce, zjistíme, že nejsou pojaté příliš radostně a jejich americké ekvivalenty nás často lákají mnohem více.

Láska na prvním místě

První máj, lásky čas. Zároveň také svátek práce. První květnový den by nám možná nemusel být až tak proti srsti, kdyby si jej tolik neoblíbili komunisté. Jediná pozitivní tradice spojená s tímto dnem je polibek pod rozkvetlým stromem. Oproti tomu Valentýn, který připadá na 14. února, mi zní tak nějak romantičtěji. Je spojen s láskyplným vyznáním, dárky, slavnostní večeří a hlavně vzájemné pozornosti.

Ježíšek

V Americe dárky nosí Santa Claus, v Německu Weihnachtsmann, v rusku Ded Maroz. Ve většině zemí se u vás doma na Vánoce objeví milý starý vousatý pán. V Česku ale máme Ježíška. Od mala bojuji s tím, jak si mám tuto biblickou postavu představit. Nosí nám dárky batole narozené ve stodole, nebo snad vyzáblý třicátník potřísněný vlastní krví z děr od hřebů ve svých dlaních? V každém případě se mi představa obtloustlého usměvavého dědy na saních zdá příjemnější.

Díkůvzdání

Tento den připadá na čtvrtý listopadový čtvrtek. Svátek je pro Američany velmi významný, jelikož je oslavou příjezdu prvních poutníků na nový kontinent, respektive jejich spřátelení se s Indiány, kteří je naučili pěstovat obilí. Američané se scházejí se svými rodinami, tráví spolu celé čtyři dny, hodují a baví se. Nesmí chybět pečený krocan a dýňový koláč. Ekvivalent k tomuto svátku v Česku nemáme. Vzdáleně podobný je možná příchod Cyrila a Metoděje, který slavíme 5. července. „Slavíme“ je ale silné slovo, nenapadá mě žádná tradice spojená s tímto dnem.

Halloween a Dušičky

Na závěr se vrátíme k první otázce, zda slavit Halloween, nebo Dušičky. Spousta Čechů je na jakýkoliv „dotažený“ svátek alergická. Můžou za to především obchodníci. Podsouvají nám všemožné dekorace ke svátkům, jejichž historie nám není příliš blízká a utlačuje ty naše zažité. Striktně bych ale Halloween, stejně jako některé další, neodmítal. Naše Dušičky jsou vzpomínkou na zesnulé. V tento den zapalujeme svíčku a vzpomínáme na blízké, kteří mezi námi již nejsou. Celý den se táhne v truchlivém duchu. Oproti tomu Halloween je svátkem veselým. Domy se zdobí do strašidelného hávu. Koledníci v kostýmech obcházejí s koledou domy a celý svátek je v pozitivním duchu a o sdružování se s ostatními lidmi.

Anketa

Máte raději dušičky, nebo Halloween?
Dušičky
71,4 %
Halloween
28,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14 čtenářů.

Naše svátky jsou velice významné a neměli bychom zapomínat na jejich původ, důvod a zvyky s nimi související. Zároveň bychom ale možná neměli být vyloženě proti těm „zavlečeným“. V dnešní době, kdy jsou naše dny plné starostí a povinností, není jistě k zahození si život zpříjemnit a ozvláštnit nějakou novou tradicí.

Existuje mnoho dalších svátků, které máme podobné s jinými státy. K porovnání jsem vybral ty nejznámější. Napadají Vás nějaké další zvyky, které slaví různé státy odlišně?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz