Hlavní obsah
Zdraví

Zázračný rýmovník: Pomůže při nachlazení, ale i v kuchyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Strych

Během zimního období se můžeme nachladit velice snadno. K běžným léčivům, které nám uleví od příznaků, je dobré podpořit léčbu i přírodní cestou. Jedním takovým podpůrným prostředkem může být rýmovník.

Článek

Nevybavuji si, jak dlouho přesně u nás v rodině rýmovník je, ale deset a více let už to bude. Moje maminka ho přinesla domů od kolegyně z práce. Prý má pročistit vzduch a odpuzovat hmyz. Má také protizánětlivé a antibakteriální účinky, takže může být užitečný při nachlazení nebo chřipce.

Zasadila ho do květináče v ložnici. Byl pozoruhodně nenáročný a rostl neuvěřitelně rychle. Po několika měsících dorostl do velikosti, kdy bylo možné z něj část odstřihnout a rozmnožit. Tuto odnož jsem si vzal domů a umístil ji také do ložnice. Skvělé na rýmovníku je, že odstřižené části pustí rychle kořínky jak ve vodě, tak i v hlíně. Jeho rozmnožování je velice jednoduché a zvládne jej i úplný amatér v pěstování.

Foto: Michal Strych

Rýmovník ve vodě skvěle vykoření. Navíc ho v ní můžete nechat klidně rok i déle.

Za necelý rok se mi rozrostl natolik, že potřeboval zredukovat. Co ale s ostříhanými lístky? Zabruslil jsem na internet a hledal pro ně využití. Jeden z tipů byl rýmovníkový sirup. Pustil jsem se tedy do výroby.

Co budeme potřebovat

  • 35 lístků rýmovníku
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 1 l vody
  • 1 kg cukru

Jak na to

Pomeranč a citron oloupeme a nakrájíme na plátky. Listy rýmovníku omyjeme a nasekáme na menší kousky. Všechny suroviny vložíme do hrnce a zalijeme vroucí vodou. Hrnec přikryjeme pokličkou a necháme louhovat 48 hodin. Scezenou směs přendáme do čistého hrnce a přidáme cukr. Sirup zahříváme na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezhoustne. Pozor, směs nesmí projít varem. Horký sirup nalijeme do čistých sklenic a uzavřeme je. Necháme vychladnout a poté skladujeme v chladu.

Foto: Michal Strych

Výroba rýmovníkového sirupu

Foto: Michal Strych

Rýmovníkový sirup ve sklenicích

Co s ním

Sirup můžete využít jako základ pro další nápoje a koktejly, nebo jej jen zředit vodou a pít takový, jaký je. Můžete s ním osladit například čaje, ale také jej využívat jako podpůrný prostředek při léčbě respiračních onemocnění. Nepřehánějte to s ním ale. Obsahuje velké množství cukru, jehož nadměrná konzumace není zdravá.

Další využití

Čaj

Není nic jednoduššího, než si v sychravém počasí zpříjemnit den lahodným čajem z rostlinky, která vám roste přímo na okně. Postup je jednoduchý. Na jeden šálek stačí 5 lístků, ty omyjeme a promneme tak, aby pustily trochu šťávy. Lístky pak vložíme do hrnku, kde se budou louhovat alespoň 10 minut a zcedíme. Ideálním pomocníkem pro přípravu čaje je pak french press. Do něj můžete vložit lístky rýmovníku a další bylinky bez nutnosti zcezení. Nalévat čaj si pak můžete přímo z konvičky a nemusíte mít strach, že by vám do hrnku uplavaly nějaké lístky. Sítko french pressu vše zadrží.

Tip: Osobně mám nejraději směs rýmovníku, čerstvého zázvoru a dužiny z citronu. Osladím lžičkou včelího medu.

Foto: Michal Strych

French press

Inhalace

Rýmovník obsahuje taniny, polyfenoly, terpenoidy, flavonoidy a různé organické kyseliny. Ty napomáhají uvolnit ucpaný nos, takže poslouží jako velice účinný podpůrný prostředek při léčbě respiračních onemocnění.

Inhalovat můžete několika způsoby. Lístek rýmovníku rozmělněte mezi prsty a čichejte k němu, popřípadě si natřete šťávu z něj pod nos. Dalším způsobem je horká lázeň, kdy do mísy s horkou vodou rozmělníte několik lístků, nad mísu se nakloňte a přehoďte si přes hlavu ručník, následně zhluboka několik minut dýchejte.

Kuchyně

Chuť rýmovníku připomíná oregano a lehce ostrou mátu, dá se proto využít i jako koření v kuchyni. Hodí se například na některé ryby, nebo do sladkých krémů.

Foto: JordanHoliday - https://pixabay.com/

Ryby s bylinkami

Pokud doma rýmovník zrovna nemáte, sehnat ho nebývá obtížné. Spousta lidí ho má doma a jelikož se množí velmi snadno a rychle, zdarma vám jej jistě někdo poskytne. Zkuste napsat dotaz třeba na sociální síť.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/R%C3%BDmovn%C3%ADk_citronov%C3%BD

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz