Hlavní obsah
Finance

Sbohem, koruno: Prezident Petr Pavel vyzval k přijetí eura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Prezident republiky Petr Pavel vyzval v Novoročním projevu k přijetí eura. Český vlastenecký národ jeho přijetí striktně odmítá. Je pro nás česká koruna opravdu tak důležitá?

Článek

Kromě toho, že jsme národ vlastenců, jsme také národ usedlíků, kteří nemají rádi změny. Většina lidí možná ani netuší, co přijetí eura jako měny obnáší, nebo jaké výhody a nevýhody jednotná měna má.

Několik faktů o Euru

Evropská unie má 27 členských států, z nichž 20 přijalo jako svou měnu euro. Celosvětově uznávaným platidlem se stalo 1. ledna 1999 a to ve virtuální podobně. Do hmatatelné podoby se dostalo 1. ledna roku 2002.

Euro z pohledu podnikatele ano, z pohledu občana ne

Vstupem do Evropské unie se Česká republika zavázala k přijetí eura, takže otázkou není, jestli přijmout euro, nebo ne. Otázkou je pouze kdy.

U firem, které spolupracují se zahraničními partnery, je v současné době vysoké riziko ztrát při pohybu kurzu. U milionových kontraktů tak může činit změna kurzu v řádech desetihalířů rozdíl i několik stovek tisíc korun. Každý převod měny je u bankovních společností zpoplatněn, což jsou také náklady navíc. Proti kurzovým rizikům se mohou firmy chránit pojištěním u bankovních společností, což jsou ale další náklady. Zahraniční firmy podnikající na území České republiky musí kvůli rozdílné měně vést dvojí účetnictví. Z pohledu mezinárodních firem je tedy přijetí eura vítané.

Pro mě, jako pracujícího občana, nebude mít přijetí eura příliš velký význam. Kromě toho, že si budu muset zvyknout na jiné ceny, se toho pro mě příliš nezmění. Pokud jsem ale pracoval v zahraničí, může mít změna měny v Čechách značný vliv na můj příjem. Dojde-li ke změně kurzu v okamžiku, kdy je česká koruna silná, bude to pro mě znamenat, že si za svůj plat nakoupím v Čechách dráž. Naopak pokud za stejné situace dostávám plat v korunách, zvýší se změnou kurzu můj příjem a možná se přiblíží hodnotám západních zemí. Otázkou tedy je jaký bude kurz v době přechodu na euro. Pokud se k přijetí eura přistoupí v době, kdy je koruna slabá, což je z důvodu podpory podnikání realističtější scénář, většina obyvatel zchudne.

Už nebudeme samostatní

Nyní si může Česká národní banka vést měnovou politiku dle svého uvážení. Tuto možnost s přijetím eura ztratí, což nemusí být nutně špatně. O měnovou politiku eura se stará již řadu let Evropská centrální banka, která musí brát ohled na eurozónu jako celek. Přijdeme tak ale o část nástrojů pro mírnění inflace.

Pro běžný život však z přechodu na jednotnou měnu plynou i jisté výhody. Nákupy v zahraniční se obejdou bez neustálého přepočítávání. Výběry z bankomatů v cizí měně nebudou potřeba (alespoň v rámci eurozóny).

Nese to s sebou náklady

Změna platidel nese i určité jednorázové náklady. Obchodníci budou muset převést účetní systémy na novou měnu. Pokladní systémy v obchodech bude potřeba také vyměnit. Veškeré zboží a služby bude potřeba přecenit. Veškeré tyto úkony s sebou nesou nemalé náklady, které někteří obchodníci přenesou do svých cen. Na fakturách a stvrzenkách však budou mít obchodníci povinnost uvádět cenu v korunách i eurech.

Přechod na euro bude zprvu možná bolestivý, ale věříme, že přinese své ovoce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz