Hlavní obsah
Knihy a literatura

Tajemství Bohumila Hrabala odkrývají nahrávky muže, který za ním jezdil až z Aše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia

Můžeme si myslet, že o autorovi, který zemřel skoro před 30 lety, se nic nového už dozvědět nemůžeme. Ne vždy tomu tak ale je, příkladem je nová kniha s komentáři Bohumila Hrabala.

Článek

Za spisovatele se nikdy nepovažoval, jak sám říká ve filmovém zpravodaji z roku 1988, přesto se stal jedním z nejsledovanějších a nejpřekládanějších českých prozaiků. Tento týden si připomínáme 110 let od narození Bohumila Hrabala. Mohli bychom si myslet, že o jeho literárních dílech víme všechno, není tomu ale tak. Nový pohled na svět a jeho duchovní myšlení přináší čerstvá novinka v podobě knihy s názvem Evangelium podle Bohumila Hrabala, která vychází z nově nalezených nahrávek jeho adventních promluv v Libici nad Cidlinou. Nálezcem nahrávek a autorem knihy je teolog Pavel Hošek, který pro Český rozhlas nastínil původ nahrávek a jak je objevil.

Duchovní rozměr knih Bohumila Hrabala je i pro zasvěcené znalce jeho děl něčím novým a neznámým, protože pracoval velmi často s duchovními motivy, ale vždy na rozhraní ironie s filozofickým zamyšlením. Hošek se proto rozhodl tuto duchovní část Hrabalových děl zmapovat. Oslovil tedy Tomáše Mazala, který byl Hrabalův přítel a autor jeho životopisů, ten mu řekl, že Hrabal kdysi navštěvoval faru v Libici nad Cidlinou, odkud existují audionahrávky. Hošek se tedy vydal po jejich stopách a zjistil, že nahrávky vznikly jen díky Jiřímu Hoffmanovi z téměř 300 km daleké Aše, který na tato setkání pravidelně dojížděl s funkčním magnetofonem. Pan Hoffman tak vytvořil rozsáhlý záznam Hrabalových promluv v horizontu několika let. Z ničeho nic se tak po téměř 40 letech objevily z prachu dlouhé hodiny nahrávek Hrabalových úvah o duchovnu. Setkání se konala především před Vánoci, takže byla v celkem adventní atmosféře.

Nová kniha je výjimečná tím, že popisuje autorův komentář k jeho dílům, ve kterých se často obrací k duchovním tématům. Dozvídáme se, jak vlastně některé své narážky a tajemné obrazy myslí. Přestože byl Bohumil Hrabal velmi duchovně založený člověk, pracuje ve svých textech s ironií a nadsázkou. Dnes se ale dozvídáme, jak velkým znalcem a fanouškem náboženství byl. Nahrávky ze kterých vzešla kniha jsou staré 40 let, takže Hrabal byl v době pořízení záznamu již v pokročilém věku, ošlehaný zkušenostmi a s pevnými názory. Tyto nově objevené materiály dodávají jeho textům, kde se neustále vracel k bohu, Ježíši a duchovnu samotnému, úplně nový dimenzionální rozměr.

Kniha s názvem Evangelium Bohumila Hrabala je sepsána formou, kdy autor Pavel Hošek nijak nezasahuje do kontextu, nebo slov Hrabala. Hošek v knize sehrává roli jakéhosi moderátora a nechává Bohumila Hrabala komentovat svá nejznámější díla jako jsou Postřižiny, Ostře sledované vlaky a další.

Evangelium Bohumila Hrabala je pravděpodobně poslední kniha, kde máme možnost nahlédnout alespoň z části do mysli jednoho z našich nejvýznamnějších autorů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz