Hlavní obsah
Aktuální dění

Ukazatele inflace v eurozóně se před klíčovým zasedáním ECB drží nad 5 %

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/mince-kalkula%C4%8Dka-rozpo%C4%8Det-1015125/

Spotřebitelské ceny v srpnu meziročně vzrostly o 5,3 %. Píše o tom agentura Bloomberg.

Článek

Inflace v eurozóně přestala v srpnu zpomalovat, což uvedlo představitele Evropské centrální banky do rozpaků, když zvažovali, zda jsou tlaky příliš trvalé na to, aby riskovali pauzu ve zvyšování úrokových sazeb.

Spotřebitelské ceny vzrostly o 5,3 % oproti předchozímu roku a zůstaly více než dva a půlkrát nad cílem, o který se snažili tvůrci měnové politik kvůli energii. Ekonomové očekávali oslabení. Základní opatření, které odstraňuje volatilní položky, se podle očekávání zpomalilo a dosáhlo přesně stejné úrovně jako hlavní ukazatel.

Ukazatel základní ceny je nejvýznamnější pro pracovníky ECB

Ti se za dva týdny chystají posoudit, zda oslabení dynamiky růstu v rámci 20 států dostatečně ochladí cenové tlaky a nakonec přinese 2% inflaci. Pokud ne, mohou se zvýšit již desáté v řadě, čímž se vkladová sazba dostane na rekordní 4 %.

„Lze říci, že protiinflační proces probíhá, ale ne dost intenzivně na to, aby si ECB mohla být jistá včasným návratem k 2% cíli.“ řekl Piet Christiansen, hlavní stratég Dansk Bank A/S.

„Očekáváme, že ECB v září naposledy zvýší sazby, protože predikce zaměstnanců budou pravděpodobně stále ukazovat inflaci nad cílem“ řekl Frederik Ducrozet, vedoucí makroekonomického výzkumu v Pictet Wealth Management.

Ekonom Deutsche Bundesbank Joachim Nagel minulý týden v rozhovoru pro Bloomberg TV řekl, že ještě není přesvědčen, že inflace je pod kontrolou.

Údaje z eurozóny ukazující oživení očekávání mohou být důkazem podporující jejich tvrzení. S tímto tématem jsou v souladu silnější než očekávané tlaky na spotřebitelské ceny. Mírný náznak povzbuzení pro tvůrce měnové politik byl důkazem zpomalení inflace služeb v celkových regionálních číslech. To je nyní na 5,5 %, což je pokles z 5,6 % v červenci. Růst spotřebitelských cen v Itálii také zpomalil více, než se očekávalo, na 5,5 %. Česká republika je zatím na hodnotě 8,1% což je vysoko nad Evropským průměrem.

Evropská centrální banka - Co to je?

Evropská centrální banka (ECB) je orgán Evropské unie a centrální banka zemí eurozóny. Byla založena společně s Evropským systémem centrálních bank 1. června 1998 a jejím úkolem je udržovat stabilitu cen v zemích, které používají euro, a také řídit měnovou politiku Evropské unie. ECB sídlí v Německu ve městě Frankfurt nad Mohanem.

ECB provádí měnovou politiku ve dvaceti zemích Evropské unie, které jako vlastní měnu přijaly euro. Společně s národními centrálními bankami všech členských zemí EU tvoří Evropský systém centrálních bank (ESCB). Je nutno rozlišovat mezi ESCB a tzv. eurosystémem, který je tvořen ECB a národními centrálními bankami těch států, které přijaly euro. Česká národní banka je součástí ESCB od roku 2004, kdy Česko vstoupilo do Evropské unie.

Zdroje:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-08-31/euro-zone-inflation-stops-slowing-in-alarm-signal-for-the-ecb?srnd=premium-europe#xj4y7vzkg

https://finance.yahoo.com/news/euro-zone-inflation-stops-slowing-091059829.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2×lLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAF-llH8Ae4K44_m0zIXrPcKMpugygieBzjyP8qybDXlYBg9Wvgw7tnrHuiw5E70kSOumWhhHmOKDGcE75IXThFiNJFE9-W14GJCwdgyqKhlQTOlF3LCZUGXdcN8HkhQsA3Ciq_IRyDErYY5zFpaijJVulvfrLQ8Xi7esg5swLzVa

https://cs.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C3%A1_centr%C3%A1ln%C3%AD_banka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz