Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vlastní bydlení je česká úchylka. Ve světě jsme unikát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Pokud se kohokoliv v Česku zeptáte na to, co by chtěl do budoucna, pravděpodobně vám odpoví „vlastní bydlení“, pokud tedy již nějaké nemá. Obyvatelé jiných států ale tolik majetničtí nejsou.

Článek

Podle dat Eurostatu jsme jednou z nejvíce majetnických zemí. Paradoxem ale je, že spolu s námi vévodí této statistice Rumunsko, Slovensko a Chorvatsko. Nejednomu bystrému oku jistě neuniklo, že se nejedná zrovna o ekonomické tahouny Evropské unie. Ze statistiky tak vyplývá, že obyvatelé chudších zemí lpí na vlastním bydlení, zatímco bohatší obyvatelstvo EU žije převážně v nájmech.

Kdekoho možná napadne, že ve státech, jako jsou Německo, Francie nebo Rakousko, jsou ceny nemovitostí tak vysoké, že si jednoduše vlastní bydlení nemůže většina domácností dovolit. Opak je ale pravdou. Podle dat České národní banky jsou ceny českých nemovitostí takřka na evropském průměru. Co se ale týče mezd, jsme na tom o poznání hůře. Podle serveru Statistika&my jsou průměrné mzdy v České republice hluboko pod průměrem EU, a to až na jedenáctém místě od konce tabulky. To znamená, že například v Německu, které je ekonomicky velmi podobné Česku, kde je průměrná měsíční mzda více než dvojnásobná, je dosažitelnost vlastního bydlení mnohem snazší. Otázkou tedy je, co vede obyvatele chudších států k touze po vlastním bydlení.

V České republice je důvodů možná více. Jsme značně ovlivněni minulým režimem, kdy dostal každý druhý Čech státní byt od národního podniku. Vlastní bydlení se tak stalo určitým standardem a ukazatelem společenského statusu. Tento pohled se v určitém slova smyslu přenesl do dnešní doby. Kdo nemá vlastní bydlení, je v očích ostatních chudý. Přitom to tak vůbec nemusí být. Existuje spoustu lidí, kteří žijí v nájmu, ale hluboko do kapsy ani zdaleka nemají. Jednoduše ale do vlastního nechtějí.

Bydlení v nájmu má totiž své výhody. V první řadě se nemusíte starat o technické záležitosti spojené s bydlením. Nejste ničím vázáni. Kdo se často a rád stěhuje, ocení flexibilitu nájemního bydlení. Stále častějším trendem je také pronájem zařízeného bytu. Odpadá vám tak starost s pracným stěhováním a nákupem vybavení. Poslední a asi nejzásadnější věc je cena. Průměrný byt s podlahovou plochou do padesáti m2 v centru Prahy pořídíte přibližně za 8 milionů Korun. Nájemné za stejný byt je kolem 20 tisíc korun měsíčně. Museli byste v tomto bytě bydlet alespoň 33 let, aby začalo být vlastnictví bytu výhodnější než nájemné. A to předpokládáme, že jste měli 8 milionů na účtě. V případě hypotéky na takový byt se doba žít v něm prodlužuje až k 50 rokům.

Je potom na zváženou, zda se na celý život upoutat v jednom bytě s hypotékou na krku a umírat krátce po doplacení celé částky s pocitem, že máte konečně svůj vlastní byt, anebo si užívat života bez závazků spojených s vlastním bydlením.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz