Hlavní obsah
Lidé a společnost

60 let od smrti J. F. Kennedyho se stále spekuluje, kdo ho zabil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4166657

Ohledně vraždy J. F. Kennedyho je dodnes spoustu záhad.

J. F. Kennedy byl zabit během své prezidentské kampaně v roce 1963. Okolnosti kolem jeho smrti však nejsou dodnes zcela vyjasněny. Dle oficiální zprávy je vrahem Lee Harvey Oswald. Jeho smrt však vyvolala spoustu otázek.

Článek

Atentát na Johna Fitzgeralda Kennedyho, 35. prezidenta Spojených států amerických, byl spáchán v pátek 22. listopadu 1963 v texaském městě Dallas ve 12:30 místního času (18:30 UTC). John F. Kennedy byl smrtelně raněn střelou z pušky Carcano M91/38, když v rámci kampaně pro prezidentské volby 1964 projížděl ulicemi Dallasu v otevřeném voze. Atentát byl spáchán čtyři roky před jeho očekávaným znovuzvolením. Byl to také první atentát na amerického prezidenta od roku 1865, kdy byl zastřelen Abraham Lincoln. Atentát vyvolal obrovský šok a hněv po celém světě. V USA byl vyhlášen státní smutek a Kennedy byl pohřben na Arlingtonském hřbitově.

Podivné okolnosti vyšetřování atentátu

Atentát vyšetřovala Warrenova komise, která došla k závěru, že jej spáchal Lee Harvey Oswald. Oswald byl zatčen jen několik hodin po atentátu, ale byl zastřelen Jackem Leonem Rubinsteinem, který byl odsouzen k trestu smrti, zemřel ale na rakovinu plic. Warrenova komise byla kritizována za to, že její vyšetřování bylo nedostatečné a že nevysvětlila některé aspekty atentátu. V roce 1979 Kongres Spojených států amerických zřídil Komisi pro vraždy, která vyšetřovala atentát znovu. Komise došla k závěru, že Warrenova komise provedla důkladné vyšetřování, ale že některé otázky stále nebyly objasněny.

Nejcennější důkaz

Zapruderův film je 8mm filmová páska zachycující atentát na Johna Fitzgeralda Kennedyho, který byl spáchán dne 22. listopadu 1963. Film o celkové délce 26,6 sekundy byl pořízen amatérským kameramanem Abrahamem Zapruderem. Zapruder natočil atentát kamerou Model 414 PD 8 mm Bell & Howell Zoomatic Director Series movie camera zakoupenou roku 1962, s použitím barevného filmu Kodak Kodachrome II. Tato sekvence, sestávající ze 486 snímků je všeobecně známá pod názvem Zapruderův film.

Film zachycuje kolonu prezidenta Kennedyho, jak projíždí ulicemi Dallasu. Na 22. snímku je vidět, jak se prezident Kennedy shýbá dopředu, jako by ho zasáhla střela. Na 23. snímku je vidět, jak prezident Kennedy padá z vozu. Zapruderův film je jedním z nejznámějších a nejvýznamnějších filmových záznamů v americké historii. Film byl použit jako důkaz v vyšetřování atentátu a je stále předmětem výzkumu a debat. Zapruderův film je také zdrojem mnoha kontroverzí. Někteří lidé tvrdí, že film zachycuje více střelců, než jen Lee Harveye Oswalda. Jiní tvrdí, že film byl pozměněn nebo že byl použit k vytváření konspiračních teorií.

Konspirační teorie

Oswald byl pouze pěšákem

V rozsáhlé konspiraci, šířící se v různých verzích internetem, která zahrnovala americké úřady, Sovětský svaz nebo Kubu, se se můžeme dočíst, že údajný vrah Lee Harvey Oswald byl pouze najat. Jako důkaz využívá fakt, že byl pouhé dva dny po atentátu zastřelen. Pravděpodobně z důvodu, aby neprozradil, kým byl skutečně najat.

Atentát byl spáchán CIA

Tato teorie říká, že Kennedyho prý zlikvidovala CIA ve spolupráci s ministerstvem obrany. Prezident zjistil, že CIA se pokusila zabít vůdce kubánské revoluce Fidela Castra a rozhodl se ji proto zrušit.

Za vším hledej mafii

Další teorie tvrdí, že atentát byl spáchán mafií, která se chtěla pomstít Kennedymu za jeho boj proti organizovanému zločinu.

Nejbližší kolegové

Jedna z teorií tvrdí, že atentát spáchali Kennedyho nejbližší kolegové. Důkaz má být přímo Zapruderův film, kdy je podle konspirátorů v jednu chvíli řidič limuzíny otočen směrem k prezidentovi s pistolí přes rameno. video naleznete zde. Je ovšem v tak mizerné kvalitě, že rozpoznat zbraň je ze snímku parkticky nemožné.

Důkazem má být i fakt, že okamžitě po střelbě utíká Kennedyho manželka ven z auta co nejdále od řidiče. Namísto toho, aby se před možným střelcem ukryla v autě.

Foto: https://youtu.be/jdwVUBlK-Y0?si=_kvLuAFDuVlkHGkK

Údajným vrahem Kennedyho má být jeho řidič

Berme v potaz, že žádná z konspiračních teorií nebyla dodnes potvrzena.

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/John_Fitzgerald_Kennedy

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zapruder%C5%AFv_film

https://cs.wikipedia.org/wiki/Atent%C3%A1t_na_Johna_Fitzgeralda_Kennedyho

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz