Hlavní obsah
Finance

Životní pojistka: zbytečnost, nebo záchrana?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixapaby.com - stevepb

Většina lidí, kteří mají životní pojištění, má jen malou šanci na jeho využití. Má tedy vůbec smysl se nechávat pojistit?

Článek

Za vším jsou prachy

Snad každý se někdy setkal s finančním poradcem, nebo s pracovníkem nějaké pojišťovny, který se vám snažil vnutit životní pojištění. Asi tak před deseti lety jsem se chtěl stát finančním poradcem pro jednu mezinárodní společnost, záhy jsem ale měl možnost nahlédnout do jejich pyramidového systému, a to mě dokonale přesvědčilo od tohoto nápadu couvnou. Přesto jsem se ale zúčastnil jednoho školení a měl jsem příležitost poznat několik zkušenějších finančních poradců osobně. Řeč padla i na jejich odměňování. Dozvěděl jsem se, že v této profesi funguje pouze tzv. provizní systém. Vy, jako řadový poradce podepíšete s klientem smlouvu, část provize za sjednání smlouvy pak od bankovní společnosti putuje k vám, část vašemu nadřízenému, tedy člověku, který vás do společnosti přivedl a část opět tomu nad ním. To je ten pyramidový systém. A aby provize byla co nejvyšší, je potřeba nechat klienta podepsat smlouvu, na základě které z něj potečou korunky proudem. Kdo má nějakou zkušenost s pojištěními a někdy měl, nebo má životní pojistku, ví o čem mluvím. Na základě životního pojištění z klienta teče opravdu hodně peněz. Oproti tomu je i povinný ručení na šestilitrovou ameriku drobák. A jelikož je životní pojištění pro pojišťováka, nebo finančního poradce zlatý důl, je žádoucí ho nabízet všem, a je jedno, že nemáte důvod se pojistit.

Smysl to má, ale…

Ne v každém případě pro vás musí být životní pojištění zbytečné, ale pokud na vás nejsou nějací lidí závislí, nebo nejste zadluženi kvůli jediné nemovitosti, ve které i žijete, pravděpodobně pro vás nemá životko smysl. U hypoték bývá životní pojištění podmínkou, banky se tak chrání před vaší možnou neschopností splácet v případě vážného úrazu. Stejně tak chráníte i vy sebe, nebo svoji rodinu. Splácíte-li například rodinný domek, ve kterém žijete se svou rodinou, a celá domácnost je odkázaná hlavně na váš příjem, životní pojištění dává smysl. V případě, že se vám něco přihodí, co bude mít za následek dlouhodobou, nebo dokonce trvalou pracovní neschopnosti a domácnost tím pádem přijde o značnou část měsíčního příjmu, přichází na řadu životního pojištění.

Dalším důvodem může být jakákoliv půjčka, nebo leasing. Opět tu životní pojištění hraje jakousi roli záchrany v momentě, kdy nejste schopni splácet. V případě leasingu se vyhnete odebrání vozu, na který je úvěr sjednán. V případě běžného bezúčelového úvěru může při dlouhodobém neplnění závazků dojít až na exekuci.

Zajímavou možností, spíše pro vaši rodinu než pro vás, je uzavření životního pojištění pro případ smrti. Jednoduše nastavíte částku, která se má vyplatit vaší rodině po vaší smrti a pokud byste náhodou zemřeli, Vaši rodinu tak dokážete zajistit.

Nenechte se do ničeho tlačit

Jsou ale situace, a není jich zrovna málo, kdy jste k sjednání životního pojištění téměř donuceni. Ke každé drobné půjčce jsou vám finanční instituce schopné vecpat životní pojištění, není však povinnost ho mít. Přeci jen se jedná o malou částku, která by měla měsíčně na vaše životní pojištění odcházet, proto velice pečlivě zvažte, zda smlouvu podepsat, či ne. Pokud může být výpadek vašeho příjmu pro vás, nebo vaši rodinu fatální, pak byste možná životní pojištění mít měli. Pokud jsou ale rizika malá a možné následky výpadku příjmu mizivé, je pro vás životko zbytečné.

A co vy, máte životní pojištění?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz