Hlavní obsah
Jídlo a pití

Víte, že se oblíbená limonáda původně prodávala jako lék na kocovinu? Obsahovala totiž antidepresiva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: GettyImages

To byly časy, kdy Coca-Cola obsahovala kokain (byť v malém množství) a na kašel se předepisovaly opiáty! Velké obliby se těšila i limonáda 7Up. Obsahovala totiž látku používanou k léčbě deprese a úzkosti.

Článek

Vynálezcem limonády 7Up byl věděc a lékarník Charles Leiper Grigg, který v roce 1920 založil společnost The Howdy Corporation. Nejdříve vyrobil lehký osvěžující nápoj s chutí pomeranče a pojmenoval ho Howdy. Světem limonád tehdy ale vládl Orange Crush, který byl tak oblíbený, že Grigg proti němu neměl šanci. A tak se vynálezce rozhodl pro změnu receptury a jako novou přichuť si zvolil kombinaci citronu a limetky. V roce 1929 přišel na trh s novým nápojem Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda (brzy přejmenovaný na 7Up Lithiated Lemon Soda).Mezi dobrovolníky slavil jeden úspěch za druhým, a tak ve stejném roce se nápoj objevil na trhu. Bohužel to ale nebylo zrovna nejšťastnější načasování. Jen pár týdnů poté došlo ke krachu na burze na Wall Street, což vyvolalo Velkou hospodářskou krizi. Proto pro mnohé bylo překvapením, že nová limonáda, která na první pohled ještě neměla pevně dané místo na trhu, si udržela dobrou pozici a vesele se prodávala dál. I s tím nesmyslně dlouhým názvem. 7UP se z něj stal až v roce 1936.

Původně se prodával jako prostředek proti kocovině a špatné náladě

Originální název obsahuje slovo Lithiated, které označuje jednu ze sedmi složek, konkrétně lithiový citrát. Pokud bychom to chtěli hodně zjednodušit, tak můžeme říct, že je lithium jakýsi „stabilizátor nálady“. Vzpomínáte si na song Lithium od Nirvany? Tak to je přesně ono.

Foto: GettyImages

7UP

Danou látku nepřidali do nápoje jen tak. Jednalo se o nebezpečný (z moderního pohledu) trend tehdejší doby. Výrobci věřili, že pokud se nealko limonáda označí jako „lék“, tak to bude mít u spotřebitelů mnohem větší úspěch. Proto se 7UP prodával jako skvělý pomocník proti kocovině a špatné náladě. Jednalo se o velice běžný marketingový tah té doby: jako „léčivé“ se prodávali i limonády jako je třeba Coca-Cola a Dr. Pepper. A světe div se - přežily i Velkou hospodářskou krizi. Což tak nějak naznačuje, že ona strategie fungovala. Alespoň ve své době.

Léčebné prameny a rádoby omlazující koupele s lithiem byly populární po desetiletí. A lithiový citrát se dokonce považoval tak trochu za všelék. I odborná veřejnost mu připisovala vlastnosti, které opravdu nemá, jako je omlazování vnitřních orgánu a prevence snad všech známých nemocí. Zároveň ale nevěděli skoro nic o následcích orálního podání onoho lithia.

A už vůbec nic netušili o možných následcích orálního podání ve velkých dávkách. De facto negativní účinky předávkování lithiem nebyly známy až do poloviny 20. století. Ty následky jsou ale velice vážné, patří mezi ně poškození ledvin, křeče, třes, zmatenost, neklid nebo naopak únava a ospalost. Což ale milovníci slazených nápojů nemohli tušit a dobrovolně se ládovali limonádou, která jim sice krátkodobě zlepšila náladu, dlouhodobě jim ale ubližovala na zdraví. Lithiový citrát společnost  7Up (známá tehdy jako 7Up Lithiated Lemon Soda), odstranila ze své receptury až po 20 letech v roce 1948.

Seznam použitých zdrojů:

https://web.archive.org/web/20230506142530/https://www.thoughtco.com/history-of-7up-charles-leiper-grigg-4075324

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz