Hlavní obsah
Rodina a děti

Zápis do školky: Jak vybrat a jak se nespálit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Zápis do mateřských škol v České republice letos proběhne 2. a 3. května. Jste na něj připraveni? A jste si jistí, že jste vybrali opravdu „tu správnou“ školku?

Článek

Známý americký spisovatel Robert Fulghum před lety vydal knihu Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce. Samozřejmě, je to myšlené trochu s nadsázkou. Musíme si ale přiznat, že každý člověk tráví svůj život ve společnosti, takže není radno se socializací otálet. Ba co víc - dnes již dobře víme, že fungování ve školce ovlivňuje budoucí vývoj dítěte. Studie ukazují, že kvalitní mateřská škola má dlouhodobý vliv na dětský vývoj: děti, co si pobyt ve školce užívaly, se pak lépe socializují a jsou méně úzkostlivé. Podle údajů známé britské studie se pozitivní vliv kvalitního předškolního vzdělávání projevuje až do konce základní školy. Pokud však dítě navštěvuje horší školku, tak o všechna tato pozitiva může přijít.

Jak tedy vybrat „tu správnou“ školku? Jak vyvážit pozitiva, co oceníme my jakožto dospělí (dobré umístění vedle domova nebo práce), a ta, co ocení spíše děti? Jak najít školku, kde děti dobře připraví na nástup do 1. třídy, zároveň je ale nebudou zbytečně trápit? Pojďme si říct, na co všechno bychom si měli dát pozor při výběru mateřské školy.

Ano, dny otevřených dveří už máme dávno za sebou, musíme si to ale na rovinu přiznat - dny otevřených dveří jsou přece tak trochu divadélko pro rodiče. Proto se nebojte ptát - učitelek, vychovatelek nebo i jiných rodičů. Na všechno - na informace o kroužcích, placení, zda nabízí možnost hodin s logopedem atd. Podívejte se na web školky - je hodně důležité nejen to, co o sobě píší, ale i to, jak tu informaci podávají.

Na co ještě si tedy dát pozor?

  • Ohodnoťte zázemí mateřské školy

Mateřská škola by měla mít vstupní branku a ideálně také plot (především pokud disponuje vlastní zahrádkou nebo hřištěm). Pokud budova školky, zahrádka nebo hřiště vypadají neudržovaně nebo staře, vidíte nějaké odpadky nebo rozbité hračky či houpačky, je to určitě velký důvod k zamyšlení.

Foto: Shutterstock

Pokud se mateřská škola nachází v centru města, zjistěte, kde je nejbližší dětské hřiště nebo park. Mějte na paměti, že podle posledních výzkumů má dostatek kvalitního pohybu větší vliv na budoucí vývoj dítěte (nejen na vývoj fyzičky, ale i na rozvoj intelektu) než učení se písmen či barev.

  • Prozkoumejte interiér a vybavení mateřské školy

Podívejte se, jak vypadají třídy, herny a společné prostory. Zjistěte, zda je k dispozici samostatná třída pro hudební výchovu a tělocvik. Velkým plusem je, pokud má školka nějaké sportovní hřiště, lezeckou stěnu či bazén.

  • Zjistěte, jaký mají výukový plán

... a pokuste se o něm zjistit co nejvíce informací. Co všechno se učí a v jakém rozsahu? Nabízí školka možnost výuky cizích jazyků (byť za příplatek)? Nabídka kroužků navíc je vždy příjemný bonus.

  • Zamyslete se nad tím, jak moc je školka uzpůsobena dětem

Projděte se po chodbě a podívejte se, co tam všechno je. Veškerá výzdoba na zdech by měla být nejen v úrovni oči dospělých, ale i v úrovni očí dětí. Je dobré, když všechno, co může dítě zajímat, bude mít přímo před sebou.

Foto: Shutterstock

A co všechno by na těch zdech mělo být? Jde o to, aby tam nebyly pouze hezké plakáty nebo obrazy, ale i to, co děti vytvořily samy. Každý prcek by měl sám sebe vnímat jako součást kolektivu, a proto je důležité, aby jeho kresby byly vystaveny spolu s tvorbou ostatních dětí. Případně společné fotografie (i když kvůli GDPR je to nyní problematičtější). I tak by se tyto věci měly vystavovat a také neustále obnovovat. To, jestli se tomu učitelky a vychovatelky pravidelně věnují, poznáte snadno podle témat obrázků (případně oblečení dětí na společných fotografiích).

  • Mají děti nějaké místečko na soukromí?

Něco takového se v českých školkách zatím moc „nenosí“. Avšak některé mateřské školy začínají zřizovat tzv. místečko na soukromí (tento model doporučují psychologové i pedagogové). Může to být nějaké zákoutí nebo malé teepee s polštářky a párem plyšáků. Každé dítě by mělo mít možnost tam „zalézt“, pokud se cítí unaveně, smutně nebo naštvaně. Zaleze, popřemýšlí, zklidní se, odpočine si, nabere síly a znovu vyleze a půjde si zase hrát.

  • Podívejte se do místností, kde dětí spí... pokud ve školce vůbec je

Když už jsme u toho odpočinku - je důležité zjistit, jaký má daná mateřská škola přístup k odpolednímu klidu. Některé školky je ve starších skupinách zrušily úplně, jinde je spánek dobrovolný, někde dokonce stále povinný. Toto je velice důležitý bod, který se přímo prolíná s vaším pohledem na výchovu i režim dítěte. Proto se musíte rozhodnout, který přístup je vám bližší a podle toho vybírat i školku.

Zjistěte, jestli dětí mají rozkládací postýlky, případně spí na matracích či karimatkách. Jestli spí ve třídě, nebo na to mají speciální vyhrazenou místnost.

  • Všimněte si, jak pedagogové mluví s dítětem - z oči do očí nebo seshora dolů

Během dne otevřených dveří pedagoga třeba vůbec neuvidíte. Ano, potkáte ho na chodbě nebo dokonce se ho stihnete zeptat na pár věcí. Ale bezprostředně při práci s dětmi ho nebudete moci pozorovat. Tak se aspoň zaměřte na to, jak s dítětem mluví. Pokud si k němu dřepne nebo klekne (nebo alespoň nakloní) tak, aby s dítětem mohl mluvit z oči do oči, tak je to určitě dobré znamení. Tento způsob komunikace totiž  umožňuje aktivní naslouchání a děti díky tomu získávají pocit, že dospělým na jejich pocitech a názorech skutečně záleží. Dle vývojové psycholožky Gill Connel každý dospělý (ať už rodič nebo učitel) tímto způsobem podporuje sebevědomí dítěte a vybízí ho ke vzájemné komunikaci.

Snad se vašemu dítěti bude v novém prostředí líbit a pobyt ve školce pro něj bude opravdu prospěšný!

A jak jste to se školkou měli vy? Líbí se vám víc současný přístup vzdělávacích zařízení nebo jste přesvědčení, že „dřív bylo líp”? Podle čeho jste školku vybírali vy? Podělte se o svůj názor i své zkušenosti dole v diskuzi!

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz