Hlavní obsah
Finance

Co má společného Keto dieta a index S&P 500?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Rozhodování je těžké, a tak si ho ve většině oblastí života chceme zjednodušit. Hledáme zkratky. Proto tak snadno uvěříme tomu, že pro každý problém existuje jedno universální řešení.

Článek

Výživa mě vždycky zajímala. Ne, že bych měla vůli se dlouhodobě stravovat tak, aby to mému tělu prospívalo, ale teoreticky mě zajímá, jak tělo funguje a jak moc můžeme stravou ovlivnit naše zdraví i výkonnost. A v této oblasti v poslední době stále častěji narážím na démonizaci sacharidů, především tedy cukrů. Čím dál více veřejných osobností se k tomuto trendu přidává a často se vzdávají sacharidů úplně a vychvalují tuto tzv. Keto dietu jako univerzální recept na zdraví. Mě to úplně nesedělo, protože univerzální recepty ve mě často budí podezření, a tak jsem začala sledovat profily několika výživových specialistů a potěšilo mě, že moje tušení zřejmě bylo víceméně správné.

I přesto, že celý vyspělý svět spotřebovává nadprůměrné množství cukrů, což samozřejmě zdraví škodí, úplně cukr vynechat asi také nebude úplně ideální, obzvlášť když by to znamenalo vynechat veškeré ovoce. Ale nechci se pouštět do větších detailů, protože za výživového specialistu se opravdu nepovažuji. Jen mi to připomnělo něco z mého investičního světa.

Podobně často jako Keto dieta se totiž v investičním světě objevuje „modla“ ve formě investice do indexu S&P 500 (Index 500 největších amerických firem). Stejně jako někdo doporučuje Keto dietu jako univerzální recept na zdraví, mnozí influenceři doporučují investici do indexu S&P 500 jako univerzální investiční řešení. A na rozdíl od výživy tady velmi přesně vím, proč to není dobře a mám pro to pár argumentů, kterými se vám to pokusím vysvětlit.

  1. S&P 500 je velmi oblíbený především proto, že posledních 10 let výrazně překonával svou výkonností zbytek investičního světa. Ta byla tažena velkými technologickými firmami (Apple, Microsoft, Amazon, Google/Alphabet, Meta/Facebook a v poslední době především NVIDIA. Tyto firmy mají za sebou zlatou dekádu a díky prudkému nárůstu hodnoty rostl i jejich podíl v indexu. Další osud celého indexu tak visí především na osudu těchto firem. Jestli bude tento index vítězným indexem i v další dekádě tak rozhodně není automatické. Investice pouze do tohoto indexu je sázkou na pokračování boomu velkých technologických společností, nikoliv dobře diverzifikovanou investiční volbou, která obstojí za všech okolností. Může vyjít, ale nemusí.
  2. I v případě, že by index S&P 500 byl i pro následující dekádu nejvýkonnějším akciovým indexem, nemusí být pro každého vhodné do něj investovat a už vůbec ne všechny peníze. Pořád se totiž jedná o akcie. A akcie kolísají. Hodně kolísají. Pokud tedy investujete do jakéhokoliv akciového indexu a za pár let budete peníze potřebovat a zrovna v té době budou akciové trhy v propadu 40 %, zřejmě to pro vás nebude ideální investice.
  3. S tím souvisí i další můj argument. Ještě předtím, než se rozhodnete bezhlavě investovat do S&P 500 na základě rady nějakého influencera, zjistěte si, co je to vlastně akciový index obecně a jaká rizika či nástrahy jsou s investicí do akciového indexu spojená. Jste schopni koukat na to, jak papírově vaše peníze mizí jak mávnutím kouzelného proutku? Víte, že akciové investice vám nepřináší výnos tak, že se pravidelně, každý měsíc, či rok připíše na váš účet úrok jako na spořicím účtu? Že některé roky můžete mít ztrátu 40 % a jiné zase výnos 100 %? Teprve pokud to nejen víte, ale už s oběma variantami máte své zkušenosti, jste schopni posoudit, jak velkou část svého majetku do akcií obecně chcete investovat. Do té doby je lepší řídit se pravidlem, že méně je více.
  4. Investování do akciového indexu S&P 500 navíc znamená investování v cizí měně, resp. pouze v USD. Kromě akciového rizika si tak přidáváte i riziko měnové. Pokud jste s tím ok a skutečně chcete držet aktiva v USD v takové míře, která odpovídá vaší investici do S&P 500, je to v pořádku. Ale musíte vědět přesně co a proč to děláte. Varováním vám může být oslabení kurzu dolaru proti české koruně v posledním půl roce až o 18 %.
  5. Investování do indexu S&P 500 může mít mnoho podob a každá má svá specifika či rizika. Můžete nakoupit ETF na tento index, můžete nakoupit podílový fond, který investuje podle tohoto indexu, můžete nakoupit derivát kopírující výkonnost tohoto indexu, můžete nakoupit aktivně spravovaný produkt, který má tento index jako tzv. benchmark (srovnávací měřítko). Když vám někdo nabízí investici do S&P 500, nemusí to být vždy to, co skutečně chcete a co měl daný „rádce“ na internetu na mysli. Marketéři moc dobře vědí, jaký buzzword je zrovna populární a když vědí, že teď frčí S&P 500, jsou schopni ho do názvu svého produktu dostat. Když hledáte pouze tento buzzword, ale nerozumíte tomu, co konkrétně máte hledat, můžete být snadno oklamáni.

Myslím, že je na čase zdůraznit, že nemám absolutně nic proti investování do indexu S&P 500, dokonce jsem přesvědčená o tom, že do většiny portfolií ve větší či menší míře akcie obsažené v tomto indexu patří. (Stejně jako si myslím, že každému z nás prospěje snížit množství zkonzumovaného cukru.) Ale ďábel je zakopán v tom, v jaké míře a zda vůbec patří právě do vašeho portfolia. A to vám od stolu žádný skutečný odborník neřekne. Na to potřebujete detailní analýzu své situace, svých plánů a svého přístupu k riziku. Můžete si tuto analýzu udělat i sami, není to tak těžké, ale bez tohoto „domácího úkolu“ se do investování nepouštějte a už vůbec ne do investování do akcií, a ještě v cizí měně.

Chápu, že ve většině oblastí života si chceme rozhodování zjednodušit. Málokdo chce detailně studovat obor, který ho nebaví, jen aby získal fundovaný názor, jak v dané věci postupovat. Hledáme zkratky. Proto je pro nás jednodušší uvěřit tomu, že pokud vynecháme sacharidy ze své stravy, vyřeší to všechny naše zdravotní problémy či pokud budeme investovat do indexu S&P 500, už nikdy nebudeme mít žádné finanční problémy. Stejně jako Keto dieta nikdy nenahradí individuální vyváženou stravu doplněnou o dostatek pohybu, investování do indexu S&P 500 nikdy nenahradí investování dle individuální investiční strategie založené na finančním plánu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz