Hlavní obsah
Finance

Přeje štěstí připraveným?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Jak moc velkou roli hraje štěstí při investování? Má smysl se snažit o sofistikovaný přístup, když všechno může rozhodnout náhoda?

Článek

Nedávno jsem dávala na LinkedIn příspěvek o tom, jak je důležité si (nejen) při investování dát pozor na přehnanou důvěru ve své sebevědomí a uvědomit si, jak velkou roli na našich výsledcích hraje náhoda, resp. (ne)štěstí. A dostala jsem k tomuto příspěvku komentář, díky kterému mi došlo, že toto uvědomění může spoustu lidí od investování odradit. Proč by měli investovat, když mohou zkusit štěstí v ruletě? Proč by se měli vzdělávat, když stejně o všem nakonec rozhodne náhoda? To jsem ale svým příspěvkem rozhodně vyvolat nechtěla.

Ano, je pravda, že k dosažení úspěchu většinou potřebujete trochu toho štěstíčka. Ale je také pravda, že bez úsilí, vzdělávání, investic a dalšího rozvoje, nebude mít štěstí šanci se k vám vůbec dostat. Na každého mega úspěšného člověka je 10 dalších, kteří přes stejné úsilí stejného úspěchu nikdy nedosáhnou. Jenže na každého mega úspěšného člověka jsou tisíce dalších, kteří tu šanci být úspěšní vůbec nemají. Říká se, že štěstí přeje připraveným a já si myslím, že to rozhodně není žádné klišé. Bez investování se sice nevystavujete riziku, že budete mít smůlu, ale máte jistotu, že úspěšní investoři z vás nebudou. Je taková jistota k něčemu dobrá?

Navíc na investování v tom úzkém slova smyslu (myslím tím investování do finančních aktiv), nelze koukat odděleně od dalších aspektů našeho života. Můžeme se na to koukat i tak, že investováním naopak snižujeme možný dopad negativních událostí našeho života. Úraz, nemoc, ztráta zaměstnání, rozvod, nedostatek prostředků v důchodu, přírodní katastrofa nebo dokonce válka. To vše bohužel k životu patří a my tak musíme spoléhat na „štěstí“, že se nám nic z toho nestane, nebo že aspoň žádná z těchto událostí pro nás nebude mít fatální následky. Vytvořením dostatečného kapitálu pomocí investování tak můžeme zmírnit negativní efekty těchto nepříjemných, víceméně nahodilých událostí. Takže investování samo o sobě naopak může zmírnit naší závislost na štěstí.

I přesto je ale podle mě potřeba mít pořád na paměti, že i přes veškeré úsilí, přes velkou míru znalostí a zkušeností a přes velkou opatrnost, nám stále zůstává malá, ale ne zcela nevýznamná pravděpodobnost, že naše investiční strategie selže. A proto je potřeba pojmout diverzifikaci v rámci investování mnohem šířeji, než jak se obvykle prezentuje. Doporučuji tak kromě finančních aktiv diverzifikovat i do získávání lepší kvalifikace, do svého podnikání, do svého fyzického i psychického zdraví, do vztahů s rodinou i přáteli či do získávání všestranných zkušeností. Díky takové diverzifikaci si násobně zvyšujeme pravděpodobnost, že nás žádná životní smůla neporazí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám