Hlavní obsah
Názory a úvahy

Komentář: Dokážeme bránit evropské peníze před dotačními podvodníky, jako je Babiš? Ano, jen to trvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: European Council photos

Andrej Babiš

Nebudu asi jediný, když řeknu, že mne prozatimní výsledek soudního procesu s Andrejem Babišem skutečně překvapil.

Článek

Ačkoliv soud ještě není u konce a dost jistě se potáhne dál, mnozí se mě už začali ptát, jak je možné, že české instituce nedokážou dlouhodobě bránit evropské peníze před podobnými podvodníky.

Úplně konkrétně – vždyť Evropa má v kauze o porušování pravidel Babišem jasno. To si ty peníze nedokáže Evropa sama ohlídat? Vždyť přece máme Úřad veřejného evropského žalobce!

Navenek to na mnohé může působit, že Evropa kvůli rozkrádání dotací neskutečně krvácí a neumí se proti tomu nijak postavit. Že Babišům a podobným takové věci prostě procházejí. Skutečnost je ale o dost jiná. A to dost možná i v případě Andreje Babiše. Ten totiž dost nejspíš vyhrál bitvu, válka ale zuří dál.

Kauza hnízdo a české soudy

Na začátek bych chtěl uvést věci na pravou míru – rozsudek českého soudu, ať už vyšetřování probíhalo jakkoliv, je stále nepravomocný. Můžeme průběh vyšetřování a soudu kritizovat za zřejmě nedobrou interpretaci evropských pravidel, dosavadní výsledek ale musíme respektovat. Tak to prostě v zemi, kde funguje právní stát, je.

Zároveň ale stále platí, že peníze, které Babišova IMOBA získala na výstavbu Čapího hnízda, pocházely z evropských fondů. Ačkoliv firma peníze nakonec vrátila zpět, celá aféra rozkryla mnohem větší a zásadnější problém. Totiž, že evropský systém vyplácení dotací funguje na takzvaném principu předfinancování. Členský stát, v našem případě Česká republika, nejprve žadateli vyplatí dotaci ze státního rozpočtu a teprve poté žádá peníze z kasy Evropské unie. Nebýt zájmu Unie, peníze by pravděpodobně Babišovi zůstaly.

To samé platí o dalších miliardách z dotací, na jejichž rozdělování měl Babiš jako bývalý premiér vliv – právě kvůli svému střetu zájmů. Ty sice Česká republika jeho společnostem vyplatila, z Evropské unie už ale jejich proplacení nenastalo. Vzpomeňte si na 100 milionů korun pro Babišovu linku na výrobu toustů v Penamu. Evropská unie Babišův střet zájmů prokoukla, a tak namísto peněz z Unie šly peníze českých daňových poplatníků.

Jak tedy ale můžeme bránit společné peníze před hamižnými oligarchy, co luxují evropský a především státní rozpočet prakticky za bílého dne? Řešení je nasnadě – Úřad evropského veřejného žalobce EPPO.

Společná evropská odpověď zlodějům

Úřad EPPO, jehož jsme jako Česká republika členem, má za úkol především nezávisle vyšetřovat, stíhat a vytvářet obžaloby v případných trestných činech proti finančním zájmům EU. Za svoji zatím krátkou existenci, za prvního půl roku se mu podařilo zachránit 147 milionů EUR, zatímco jeho provoz stál pouhých 35 milionů EUR.

Komise po tlaku Pirátů v Evropském parlamentu proto začala provádět audit vyplácení dotací do členských států, specificky na společnosti Andreje Babiše. Část výsledků už známe, převážně z auditu do kohezních fondů, které unikly do veřejného prostoru. Stále ještě probíhá audit do zemědělských fondů, který Komise postupně uveřejňuje. Převážně takové fondy, spojené s Babišovým střetem zájmů jakožto bývalého premiéra a vlastníka Agrofertu, jsou pro Babiše riziko, kde by Babiš měl zpozornět.

Vedle Čapího hnízda a vyšetřování z podezření na praní špinavých peněz ve Francii totiž Andreje Babiše ještě trápí již zmíněný střet zájmů, kdy jako premiér a člen Rady EU mohl ovlivňovat rozdělování dotací do ČR, a tak i firmám ve svém koncernu Agrofert. Jen mezi lety 2017 až 2021, kdy byl premiérem, si Babišův Agrofert přišel až na 9,5 miliardy korun, které měly být proplacené z evropských dotací.
Mikuláš Peksa

Jak už ale víme, ne vždy se tomu tak stalo a Babišovy intriky odskákala česká státní kasa.

Vinen? Uvidíme

Prakticky hned po spuštění EPPO evropský žalobce za Českou republiku, Petr Klement, potvrdil, že se střetem zájmů Andreje Babiše bude úřad zabývat. Jak a zdali bude vyšetřování nadále pokračovat, je jen a pouze na EPPO. Nutno ale zmínit, že samotný fakt, že se úřad tématem začal zabývat, je ale určitě krok dobrým směrem.

Kdy ale nějaké definitivnější rozhodnutí padne, zatím nedokážeme určit. Možný je i scénář, že už některé výsledky auditu do zemědělských fondů existují, ale úřad se je zdráhá zveřejnit do té doby, než se dokončí časově náročný a táhlý pingpong mezi zainteresovanými úřady. Dělat předběžné a unáhlené závěry tak zatím není na místě. Počkejme si na fakta.

Co ale platí, je ta skutečnost, že pokud se budoucí výsledky probíhajících auditů shodnou s potvrzeným střetem zájmů, EPPO bude mít možnost českého expremiéra za jeho přešlapy stíhat. A z dosavadních statistik víme, že evropský žalobce nenechá ani nitku suchou.

O společný evropský rozpočet bych se narozdíl od toho českého proto nebál. Prozatím využijme času k tomu, abychom v Evropě prosadili změny, aby případy jako Babišův střet zájmů prostě už nemohly příště znovu nastat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz