Hlavní obsah
Aktuální dění

Evropa má v boji proti korupci co dohánět, Česko si polepšilo a Maďarsko je nejzkorumpovanější v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pixabay.com

Před několika týdny vyšel nový index vnímání korupce od Transparency International. Jak je na tom Česká republika?

Článek

Ta se za poslední rok v žebříčku posunula hned o několik úrovní nahoru. Bohužel je nutné podotknout, že stále ale sedí o nemálo úrovní za průměrem Evropské unie. A to přesto, že už nemáme ve vládě premiéra Andreje Babiše. Zlepšení je ale i tak třeba ocenit a pevně doufám, že se nám tak bude dařit i v následujících letech.

Naopak příliš nepřekvapivá je pozice Maďarska. Budapešť se v žebříčku Transparency International od nástupu vlády Viktora Orbána dekádu zpátky propadlo tak hluboko, že v míře korupce předběhla i Bulharsko a je nejzkorumpovanějším členským státem Evropské unie. Ano, to Bulharsko, kde vláda ještě nedávno v otevřené spolupráci s mafií za evropské dotace kupovala luxusní vily pro chůvy svých straníků.

Foto: TI

Česká republika v rámci Indexu vnímání korupce 2022

Maďarsko je přímým důkazem toho, jak hluboko mohou demokratické země klesnout, pokud nezačneme proti korupci včas přijímat bezpečnostní opatření. I to, vedle Orbánovo nespoutaného porušování právního státu, je přesně ten důvod, proč se nám podařilo Maďarsku pozastavit vyplácení evropských peněz, dokud se situace nenapraví. Bylo by to jako házet mince do kašny – je to sice hezké, ale ve finále pouze škoda mincí.

Proč o tom ale mluvím? Boj proti korupci je jednou z naprosto nejzákladnějších hodnot, na které stojí jakákoliv moderní demokracie. Evropě skutečně hrozí, že je čím dál tím náchylnější vlivu nedemokratických třetích států. Nejen situace v jednotlivých členských státech, ale taky probíhající korupční kauza okolo Kataru v Evropském parlamentu nám dává jasně najevo, že musíme co nejdříve přijmout další silná protikorupční opatření.

Anketa

Je správné, že Maďarsku bylo pozastaveno vyplácení evropských peněz?
ANO
84,2 %
NE
15,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 399 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz