Hlavní obsah
Aktuální dění

Polský „Katolibán“. Jak PiS pohřbil ženská práva hluboko pod zem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image by Engin Akyurt from Pixabay, https://pixabay.com/photos/sanar-black-white-portrait-pose-4130602/

Ženská práva se v Polsku za 8 let vlády PiS propadla na absolutní dno. Jak vypadá vláda polské ultrakonzervativní pravice vůči ženám v praxi? A změní to volby?

Článek

Boj za ženská práva a právo na předčasné ukončení těhotenství bude hrát v polských volbách zásadní roli. Kaczyńského PiS o tom ale ráda mlčí, jak nám ukázala během pondělní debaty na vládou kontrolované státní televizi TVP, kde téma vůbec nezaznělo.

Nejde přitom o žádnou maličkost. Vždyť se tu bavíme o naprosto klíčových právech doslova poloviny obyvatelstva Polska. Ženy kvůli politice vládní PiS, vedenou bezdětným a svobodným Jarosławem Kaczyńským, každodenně riskují během otěhotnění své životy.

Výběr stran ve volbách přitom není příliš veselý. PiS by rád v utahování smyčky nad ženskými právy pokračoval, Tuskova Občanská platforma zase navrhuje pouze umírněné zlepšení. Výraznou alternativou nejsou ani polští lidovci nebo krajně-pravicová Konfederace, které by, pokud možno, ženy jako takové nejraději vyzmizíkovali z povrchu zemského. Jedinou přijatelnou alternativou se tváří být strana Lewica, která sice může vábit absolutním rozvolněním práva na interrupci, ve větším měřítku ale může některé voliče odpuzovat svými názory na ekonomii.

Zkrátka, ženy to v Polsku vážně nemají moc jednoduché.

Nejhorší v Evropě

Polsko bylo jednou z prvních zemí na celém světě, které umožnily ženám základní demokratická práva, jako je možnost jít volit. Dnes je Polsko, především kvůli vládě PiS, nejhorší zemí v celé Evropě v dostupnosti antikoncepce. Ano, v celé Evropě. A to tam počítáme i Rusko, které obecně nemá problém lidskými právy vytírat podlahu.

Práva na interrupci zažila v Polsku první ránu omezení už v 90. letech, kdy se vyřadila možnost podstoupit interrupci například z ekonomických a sociálních důvodů. Byla to ale teprve vláda PiS, která ženským právům prakticky vyhlásila křížovou válku.

Rok po získání moci se PiS poprvé pokusila omezit práva na interrupci. Do značné míry ale neuspěla, především díky velké odezvě Polek a Poláků formou hnutí „Černý protest“. Jeden z největších protestů, který se v Polsku odehrál od pádu komunismu, uspěl jen částečně. Dva roky zpátky, v roce 2021, totiž PiS prosadilo téměř úplný zákaz interrupcí, a to i přes to, že se Polskem rok předtím proháněly masivní protesty a stávky žen v rámci „Strajk Kobiet“.

Interrupční totalita

Polskému Sejmu se pod vládou PiS podařilo protlačit téměř absolutní zákaz interrupcí, ačkoliv veřejné mínění mluví jinak. Interrupce alespoň do 12 týdne těhotenství v Polsku podporuje okolo 70 % Polek a Poláků.

Dnes už tak mají Polky právo na interrupci pouze ve dvou případech. Těhotenství smí předčasně ukončit jen tehdy, pokud je žena těhotenstvím vážně ohrožena na zdraví, nebo v případě, že otěhotněla v důsledku trestného činu, jako například znásilnění.

To není mnoho možností. Za zmínku stojí říct, že dříve byly interrupce povoleny třeba i v případě, že by byl plod vadný a že by tedy vážně hrozilo, že by po porodu nepřežil. To už v Polsku legální není. Polské ženy jsou proto nuceny donosit a následně porodit i takové plody, které můžou do pár hodin po porodu zemřít.

PiS má na rukou krev

Jak jsme se ale mohli už mnohonásobně přesvědčit, ani takto omezené zákony o interrupci v Polsku nejsou zaručené. Nedávno například zemřela 33 letá Dorota, ačkoliv naprosto splňovala právo na interrupci z důvodu ohrožení na zdraví. Zemřela po třech dnech v nemocnici poté, co jí doktoři odmítli provést interrupci, neboť její umírající plod byl ještě stále pár hodin naživu.

Dorota přitom není první Polkou, která se stala obětí asociální politiky PiS. Před 2 lety o život přišla 30 letá Izabela, jejíž úmrtí odstartovalo obrovské protesty proti striktním antiinterrupčním zákonům.

Jaká je situace v Polsku dnes? Polky, které si to mohou dovolit, cestují za provedením interrupce do ciziny. Třeba do České republiky, kde jim pomáhá iniciativa Ciocia Czesia. Bohužel, většina si takový proces dovolit nemůže. Musí tak často volit domácí a riskantnější způsoby.
Mikuláš Peksa

Provést interrupci, i kdyby nelegálně, je dnes v Polsku nelehký úkol. PiS například zavedla registr těhotenství a ministerstvo spravedlnosti dokonce pořádá razie do gynekologických ordinací, kde má podezření, že bylo pacientkám napomáháno k předčasnému ukončení těhotenství. Přesně za to si nyní odpykává trest aktivistka Justyna Wydrzynska, která ženě poskytla potratové pilulky.

Ordo Iuris

Posledním, ale nepřehlédnutelným aspektem snahy PiS omezit práva žen je aktivita místní bratrské organizace našeho Hnutí pro život, Ordo Iuris. Jedná se o organizaci s podezřelými příjmy, která má obrovský vliv na polskou politiku ženských práv a která vypomáhá vládě v dalším omezení práv.

A daří se mu velmi dobře. Zatímco u nás se Hnutí pro život dokázalo maximálně tak infiltrovat prostřednictvím poradce poslance za KDU-ČSL do vlády, v Polsku Ordo Iuris určuje pravidla hry. Můžeme si například vzpomenout, kdy loni požadovalo, aby byly ženy prchající před válkou na na Ukrajině před provedením interrupce přezkoumány, zda byly skutečně znásilněny.

Co můžou dělat teď?

Vraťme se každopádně zpět na začátek. Polsko čekají volby a ženská práva v nich budou pro mnoho Polek a Poláků hrát zásadní roli.

Možné vítězství PiS, která bude dost možná muset vytvořit koalici s krajně-pravicovou Konfederací, nepřináší pro ženská práva v Polsku nic dobrého. A to ani pro zbytek Evropy. Ultrakonzervativní hnutí proti interrupcím, často sponzorované movitými oligarchy z Ruska nebo bohatými republikány ze Spojených států, narůstají na síle.

Vlády, jako je ta současná v Polsku, normalizují potlačování práv žen a motivují podobně smýšlející strany a vlády jinde po světě, aby je následovaly. Takové zákony, které potlačují lidská práva, ať už kohokoliv, nemají v Evropě co dělat.

Nezbývá než doufat, že úmrtí Doroty, Izabely a mnoha dalších nebyla zbytečná. Doufám, že si na ně polští voliči vzpomenou, až půjdou k volebním urnám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz