Hlavní obsah
Názory a úvahy

Poškozuje české zájmy a ohrožuje život lidí: těžba v dole Turów dva roky od uzavření dohody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons, Wolkenkratzer, CC BY SA 4.0

Vzpomínáte si ještě na spor ohledně těžby v polském hnědouhelném dole Turów? A na tu nevýhodnou a neveřejnou česko-polskou dohodu? Tak dnes jsou tomu přesně dva roky, co premiéři Česka a Polska dohodu o pokračování těžby v dole Turów pomezí uzavřeli.

Článek

Na základě ní je těžba naplánována až do roku 2044, a to i přesto, že prodloužení těžby polskou vládou bylo Soudním dvorem EU označeno za nelegální z důvodu rozporu s evropskými předpisy. Polská společnost PGE si tedy dnes zvesela v dole dál těží, žalobu na polskou vládu české Ministerstvo životního prostředí stáhlo výměnou za finanční kompenzaci 45 milionů eur a opatření, která by měla snížit dopady povrchové těžby na české obyvatele.

Podle místních občanů i ekologických organizací se ale potvrzuje to, na co už roky s Piráty upozorňujeme - tedy že smlouva není dostatečná, porušuje evropské právo a občanům z příhraničních oblastí vůbec nepomáhá. Naopak.

Pokračující těžba totiž významně ohrožuje životní prostředí, a tedy i kvalitu života, nejen v obou státech, ale dokonce i v sousedním Německu. Občané na české straně jsou nadále ohrožováni zejména poklesem hladiny spodní vody, zvýšenou prašností, hlučností, ale i rizikem sesuvu půdy. Nehledě na to, že data ohledně například odtoku vody z českého území stát nezveřejňuje a není tedy možné ověřit, zda podzemní stěna a zemní val fungují tak, jak by měli.

Že česko-polská dohoda umožní utajení důležitých informací o životním prostředí byla jedna z našich největších obav, kterou jsme chtěli vyjasnit předtím, než vláda schválí velké ústupky. Nestalo se. Další věc je, že nově vystavěné vodovody, které mají řešit přístup občanů k vodě ztrácející se z českého území, zřejmě nedosáhnou k některým odlehješím domům.

Celé to pak působí jaksi polovičatě a neskutečně mě to mrzí vůči všem, kteří negativním vlivům těžby musí dnes a denně čelit.

Za Piráty můžu s čistým svědomím říct, že jsme od počátku jednání upozorňovali na to, že škody, které důl způsobuje, jsou významné a nebude snadné vymyslet opatření.
Mikuláš Peksa

No a tady to máme - dohoda opravdu nenese žádné reálné výsledky a občané v příhraničí jsou odsouzeni k dalším dekádám nejistoty v těsné blízkosti důlní těžby.

Ochrana vody, krajiny a zdraví lidí má mít přednost před zájmy těžařů. Bohužel ale v přímém přenosu pozorujeme neomezenou moc fosilního průmyslu, proti kterému nemají běžní občané šanci. Ale v současné situaci má prostě ve vládě převahu jiný názor. Za nás to je fakt špatně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz