Hlavní obsah
Názory a úvahy

Potřebujeme zrušit jednomyslné hlasování v Radě. Vydírají nás přes něj autoritáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: European Union

Evropská komise se tváří, že uvolní Maďarsku část evropských fondů, které mu před 10 měsíci zmrazila za systematickou korupci a ničení právního státu. Doléhá na ni Orbánovo vydírání Evropy blokováním hlasování v Radě.

Článek

Když Komise loni o Vánocích poprvé použila proti Orbánově vládě mechanismus podmíněnosti, byl to obrovský úspěch. Mechanisms jsme vytvořili v prvních letech současného mandátu, aby sloužil na ochranu právního státu a evropských financí v těch státech, kde je vlády opakovaně rozkrádají a porušují.

Možná si ještě vzpomenete na dnes už legendární lávku v korunách stromů, která se postavila za peníze EU… akorát, že se mezitím stromy stačily pokácet. Lávka teď stojí uprostřed prázdného pole.

Maďarsku Komise zmrazila peníze z evropských fondů v hodnotě zhruba 22 miliard eur. Podmínkou pro jejich uvolnění bylo napravit žalostný stav právního státu a zvrátit jeho další ničení. Orbánova vláda měla splnit řadu klíčových milníků, než se o něčem takovém vůbec můžeme začít bavit.

Ukrajina jako rukojmí

To se teď ale může mávnutím proutku změnit. Komise zvažuje Maďarsku uvolnit až 13 miliard eur, aby si zajistila Orbánův hlas v pro zvýšení rozpočtu EU a finanční pomoci Ukrajině. Orbánova vláda totiž pokračuje v dlouhodobém zneužívání Ukrajiny jako svého rukojmího – za cílem se sama co nejvíce obohatit z jejího utrpení. Od vypuknutí války na Ukrajině se tak stalo už několikrát. Ani teď to ale Budapešť nevzdává.

Současná finanční pomoc Evropské unie na Ukrajinu vyprší už za pár měsíců – v prosinci. Američtí zákonodárci dočasně pozastavili financování další vojenské pomoci na Ukrajinu a na existuje hrozba, že by se ze Slovenska vyklubal další členský stát, který by blokoval jednomyslnou shodu v Radě na pomoc Ukrajině.

Evropská unie proto nemá moc možností a zoufale hraje o čas, aby dokázala válkou zmítané Ukrajině pomoct, dokud nebude pozdě. Pro Orbána, který si staví svoji popularitu doma v Maďarsku na proti-evropské rétorice, je tak případ Ukrajiny darem z nebes

Orbánova hra o fondy, co mu nepatří

Aby totiž Maďarsko získalo zpět zmražené EU fondy, musí splnit 111 milníků, ze kterých 27 představuje tzv. „super-milníky“. Bez těch Maďarsko na peníze z fondů EU prostě nedosáhne. Ve skutečnosti ale (jestli vůbec) splnilo aspoň malou část, určitě to však nestačí. Nejen, že by mělo Maďarsko splnit všechny ony supermilníky, ale také bychom měli vidět skutečné dopady takových změn.

Skutečnost je totiž taková, že Orbánova Fidesz v Maďarsku už od roku 2010, kdy začala vládnout, pracovala den i noc pro to, aby získala kontrolu prakticky nad vším, co se v Maďarsku jen hne.
Mikuláš Peksa

Orbán léta utahoval oprátku nad maďarským právním státem. Sdružil média pod vládou kontrolovanou agenturu, dosazoval do soudů vlastní soudce nebo zavedl „anti-LGBT“ zákon, který potlačuje práva LGBT+ osob, kterým se nechal inspirovat svým kamarádem v Kremlu.

Není absolutně možné, aby Orbán jeden den poslal Komisi „důkazy“ splnění milníků na papíře a ta mu hned obratem druhý den uvolnila zmražené fondy. Co zabrání tomu, aby Orbán peníze získal a hned pak znovu nezačal zavádět ta samá omezení právního státu, jen pod jiným hávem?

Nástroj na vydírání zabudovaný do samého srdce EU

Jakou roli tu tedy hrajou ty milníky, když je Maďarsko evidentně ani zdaleka nenaplňuje? Orbán ve skutečnosti totiž nemusí splňovat nic. Objevil totiž jiný, mnohem efektivnější nástroj, jak peníze získat, aniž by musel evropské reformy zavádět. Blokování Rady EU v důležitých rozhodování.

Sám si to vlastně už párkrát za poslední roky zkusil. Jako příklad uvedu blokování pátého evropského sankčního balíčku proti Rusku, který Maďarsko blokovalo celý měsíc. Někteří politici vládní Fidesz tenkrát dokonce měli tu drzost, že si za odblokování hlasování pro Maďarsko nárokovali výpalné – okolo 750 milionů eur.

Schválení balíčku nakonec Orbánovo Maďarsko podpořilo pouze poté, co si vyjednalo výjimku. Z balíčku sankcí byl vyjmut ruský patriarcha Kirill, blízký spojenec Vladimíra Putina.

Anketa

Měla by Evropská komise vyplatit Maďarsku zmrazené fondy?
ANO
50,7 %
NE
49,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1532 čtenářů.

Jednomyslnost hlasování v Radě musí pryč. A to co nejdříve

Skutečnost, že je jednomyslné hlasování v Radě chybou, je více než zřejmá. Má přitom jednoduché řešení, které se používá už u jiných, méně důležitých hlasování – kvalifikovaná většina.

Pokud by se zavedlo hlasování kvalifikovanou většinou, návrh by prošel v takovém případě, kdy by pro něj hlasovalo nejméně 15 členských států, které zároveň zastupují více jak 65 % počtu obyvatel EU. Už by se tak nestávalo, že hlasování v EU vždy trvá věčnost a často se Rada ani nedobere k žádnému závěru.

Evropa se potřebuje reformovat a hlasování kvalifikovanou většinou musí být naprosto klíčovým bodem takové reformy. Dokud se jednomyslnosti nezbavíme, bude Evropa i nadále vydíratelná nejen Orbánem, ale dalšími autoritáři a zloději, kteří tak budou dělat kdykoliv se jim to zrovna hodí.

Na závěr se vrátím k aktuálnímu dění mezi Komisí a Maďarskem. Orbán svůj nástroj na vydírání Komise – blokování hlasování – už má. Pokud se ale Komise Orbánovi skutečně podvolí a peníze mu uvolní, byla by to zásadní porážka demokracie a právního státu v Evropě.

Nástroj pro ochranu financí a právního státu jsme zavedli z jasného důvodu. Odstoupit od jeho užívání tím způsobem, jakým byl navrhnutý, by nástroj definitivně pohřbilo – a s tím i jakékoliv další snahy Komise právní stát a evropský rozpočet hlídat. Jakmile to ultrakonzervativcům jednou projde, příště pro ně už nástroj nebude žádnou překážkou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz