Hlavní obsah
Aktuální dění

Proč Orbán stále kope za Rusko a blokuje přijetí Švédska do NATO?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: European Council

Maďarsko se jako jediný členský stát Evropské unie staví proti členství Švédska v NATO. Na koho straně tedy Viktor Orbán stojí?

Článek

Finsko si může oddechnout. Po měsících vyjednávání se nedávno stalo 31. členem NATO. Sousední Švédsko už ale takové štěstí nemá. V cestě mu totiž vedle tureckého prezidenta Erdogana stojí další evropský autoritář – Viktor Orbán.

Rok zpátky jsem k příležitosti vytváření pátého balíčku sankcí proti Rusku napsal na svém blogu článek pod názvem „Viktor Orbán vydírá Evropskou unii. Už zase“. Viktor Orbán se od té doby příliš nezměnil. Jen začal pro změnu vedle EU vydírat rovnou celé NATO.

Proč ale Orbánovo Maďarsko, které je součástí Evropské unie i NATO a sousedí s aktuálně válkou zmítanou Ukrajinou, odmítá vstup Švédska do obranné aliance? Důvodů je hned několik.

Tvrzení Budapešti, že „neměla dosud čas“ vstup Švédska do NATO projednat nebo že jí vadí švédská kritika Orbánovy vlády za ničení právního státu v Maďarsku, jsou pouhé výmluvy a levná snaha překrýt skutečné důvody.

Peníze nebo nic

Jako první teorie pro maďarské blokování vstupu Švédska do NATO se staví další z mnoha fint Viktora Orbána, jak vytvořit nátlak na Evropskou komisi, aby mu uvolnila miliardy eur z evropských fondů a balíčku z Fondu obnovy. Ty se Maďarsku Komise rozhodla zmrazit na konci loňského roku, v reakci právě na to, v jak kritickém stavu se nachází právní stát v Maďarsku.

Nárok na evropské fondy země získá pouze tehdy, až splní řadu milníků navrhnutých Komisí, které by napravily stav právního státu v Maďarsku. Potopit své životní dílo – zničení liberální demokracie v Maďarsku – se Orbánovi samozřejmě nechce. Zkouší proto jiné cesty, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

Ruské chapadlo

Vedle toho ale Orbán hraje ještě druhou hru – zase a znovu dokazuje, že co se evropských záležitostí týká, mnohem víc si rozumí s ruským diktátorem Putinem než demokraty z Evropy. Zde se řadí druhá možnost pro maďarskou blokaci možného budoucího 32. člena NATO.

Před pár dny se například maďarský ministr zahraničí Peter Szijjártó vydal do Moskvy řešit energetickou krizi. Zatímco se zbytek Evropy snaží zbavit své závislosti na ruských surovinách, Orbán jde záměrně naprosto proti. Maďarsko stále čerpá okolo 80 až 85 % svého plynu, včetně zhruba 80 % ropy z Ruska.

Maďarsko zůstává závislé na ruských nerostných surovinách právě kvůli dlouhodobé snahy Orbánovy vládní Fidesz sbližovat Budapešť s Moskvou.
Mikuláš Peksa

Každé blokování ať už sankcí nebo vstupu státu do NATO je Orbánova „malá domů“ Putinovi, který získává šanci skrze Budapešť zasahovat do přímo do jádra zemí, které pomáhají Ukrajině vzdorovat ruské invazi.

Papouškování názorů podporovaných ruskou vládou a bojkotování sankcí v posledních dnech vzbudilo reakci Spojených států, které po varování uvalily sankce na tři nejvyšší představitele Ruskem kontrolované Mezinárodní investiční banky v Budapešti.

Kamarádi v Turecku

Jak jsme se už mnohokrát měli šanci přesvědčit, Orbán udělá vše pro to, aby svým spojencům házel klacky pod nohy, pokud z toho jeho vláda, nohsledi mezi maďarskými oligarchy nebo známí a kamarádi mohou něco získat. Svoji pozici změní pravděpodobně až tehdy, kdy ji změní Turecko – to ale na rozdíl od Orbána není členem Evropské unie.

Zatímco Turecko uvádí jasný důvod, proč členství Švédska blokuje (požaduje vydání kurdských jedinců označených Erdoganem za „teroristy“), Maďarsko nemá žádné specifické požadavky. Orbán je ale dobrý přítel s Erdoganem a jemu blízkými tureckými oligarchy. Obě země navíc nedávno spustili vzájemnou vojenskou dohodu obsahující i sdílení informací.

Ať už se Orbán bude pokoušet o cokoliv, my nesmíme polevit. Komise musí vydržet a nepodlehnout tlaku z Budapešti. Peníze jsme Orbánovi zmrazili z jasně viditelných důvodů, ať už jde o likvidaci svobodných médií, nezávislosti soudů nebo lidských práv. Tuhle čekací hru umí hrát i dva. A Orbán tahá za významně kratší konec provazu.

Anketa

Je v pořádku, že Evropská komise zmrazila Maďarsku unijní fondy?
ANO
84,6 %
NE
15,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5381 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz