Hlavní obsah
Aktuální dění

První kolo zápasu o právní stát mezi Evropou a Maďarskem skončil 1:0. Zvládneme ale další kolo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: European Union

Viktor Orbán

Už je rozhodnuto. Maďarská vláda přijde o část financí z EU fondů. S chirurgickou přesností se ale odhalily evropské slabiny.

Článek

Tak dlouho rozkládal Viktor Orbán za evropské peníze v Maďarsku právní stát a porušoval společná pravidla, až se mu část z nich Evropa prostě rozhodla nevyplatit.

Po mnoha letech upozorňování Komise a Rady na zoufalou situaci v Maďarsku se nám to s kolegy z Evropském parlamentu konečně podařilo.

Evropa historicky poprvé využije tzv. mechanismus podmíněnosti – nástroj, který ji opravňuje pozastavit vyplácení peněz ze společného rozpočtu členskému státu, který dlouhodobě zneužívá evropské peníze nebo porušuje principy právního státu.
Mikuláš Peksa

A proti komu jinému, než vládě Viktora Orbána, která obě podmínky pro spuštění mechanismu „cílevědomě“ naplňuje už 12 let.

Peníze pod zámkem

Viktor Orbán nakonec připraví Maďarsko celkem o 6.3 miliard EUR, tedy zhruba nějakých 18 % z celkové částky, kterou má Budapešť jako čistý příjemce získat z dlouhodobého rozpočtu EU mezi lety 2021–27. Pro Viktora to bude obrovská rána – jeho vláda totiž z velké části stojí právě na podpoře jeho kamarádíčků z vládní Fidesz a maďarských oligarchů, které uplácí penězi, co mu nepatří.

Rada pozastavenou částku snížila z původního návrhu 7.5 miliard EUR požadovaných Komisí, aby mohla s Orbánem vyjednat odblokování maďarského veta dvou důležitých regulací – finanční příspěvek o hodnotě 18 miliard EUR na chod Ukrajiny a zavedení minimální korporátní daně megakorporací.

Zároveň Komise Maďarsku schválila plán obnovy po pandemii, na který má Maďarsko z Evropy přiděleno balíček o hodnotě 5.8 miliard EUR. Budapešť ale první peníze z balíčku uvidí až tehdy, kdy naplní 27 supermilníků stanovených Komisí, převážně okolo nezávislosti soudů a právního státu.

Zda se je Orbán rozhodne naplnit, zůstává otázkou. Moc bych v to ale nedoufal. Když několik měsíců zpátky dostal od Komise pro získání nároku na ten samý balíček úkol splnit 17 milníků, upřímně dost povrchových milníků, Budapešť prakticky nehnula ani brvou.

Mezitím jen pár hodin po rozhodnutí Komise Fidesz oznámil, že bude v Maďarsku zvedat důchody až o 15 %. Kde na to vezme peníze zůstává zatím záhadou.

Jako špunt v cedníku

Přesto že jde o naprosto klíčový krok pro to, aby Evropa chránila své hodnoty a peníze a nepodporovala za ně autoritáře, nemáme ještě zdaleka vyhráno. Do Maďarska z Evropy stále proudí obrovské množství peněz. Nikdo nedokáže zaručit, že ty peníze skutečně poslouží tam, kam byly původně určeny. Měli bychom Maďarsku uzavřít evropské penězovody úplně.

Bohužel v situaci, kdy ještě týden zpátky Rada nesmyslně požadovala po Komisi přezkoumání dodržování právního státu v Maďarsku, prakticky se slovy „vždyť nám řekl, že se zlepší“, je to docela utopická představa. Museli bychom totiž konečně přestat ustupovat autoritářům a naučit se snažit problémy přehlížet.

Anketa

Měl by Viktor Orbán a Maďarsko přijít o všechny peníze z EU?
ANO
34,6 %
NE
65,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 107 čtenářů.

Achillova pata Evropy

Nesmíme ale nahlížet na celou událost pouze jednostranně. Viktor Orbán totiž také slaví částečné vítězství, i když o přiznaně o dost menší. Rada by totiž pravděpodobně neupustila od původní navrhované částky 7.5 miliard EUR, pokud by ji Maďarsko otevřeně nevydíralo právem veta zmíněných dvou regulací.

Jestli se Budapešti něco skutečně podařilo, tak je to ukázat, že Evropu lze vydírat za peníze. Když to trochu přeženu, za jedno veto regulace si vyděrač může přijít až na 600 milionů EUR, jak tomu bylo přesně v případu Maďarska.

Úspěchem budapešťského nástroje na vydírání Evropy se už podle zdrojů nechalo inspirovat Polsko, které plánuje blokovat – podržte si klobouky – zavedení minimální evropské korporátní daně. Pokud se zdroje Polské tiskové agentury skutečně potvrdí, tak Evropa vyjednala kompromis s Orbánem vlastně úplně zbytečně a mohla rovnou zmrazit původní navrhovanou částku.

Známe problém. Co teď?

Nezbývá nám, než se zamyslet, jestli nám přeci jen ještě něco do té celé skládačky okolo ochrany evropských hodnot a financí nechybí. Celý mechanismus podmíněnosti vznikl z velké části kvůli tomu, že Evropa nedokázala dotáhnout s Maďarskem a Polskem řízení podle Článku 7. SEU o porušování evropských smluv, protože rozhodnutí oba zmíněné státy blokovaly. Teď zase jednomyslnost hlasování v Radě slouží těm samým státům jako nástroj na vydírání zbytku Evropy.

Pokud tedy chceme doopravdy bránit naše společné evropské hodnoty a kasu před autoritáři, musíme se nenávrtaně zbavit jednomyslnosti hlasování v Radě a nahradit ho kvalifikovanou většinou. Dokud tomu tak nebude, budeme se nadále pohybovat ve stejném začarovaném kruhu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz